Bursa din Shanghai a declarat că a suspendat oferta publică inițială (IPO) a companiei pe piața STAR, determinând grupul Ant să înghețe, de asemenea, listarea pe bursa din Hong Kong în cadrul listării duale programate pentru joi.

Acest lucru a urmat unei întâlniri de luni cu autoritățile de reglementare financiare din China, în cadrul căreia Ma și directorii săi superiori au fost informați că afacerile de împrumuturi online ale grupului vor avea parte de un control mai strict, au declarat surse pentru Reuters.

Bursa din Shanghai a descris întâlnirea dintre Ant și autorităţile de reglementare ca fiind „un eveniment major” care, alături de cadrul de reglementare mai strict, a descalificat listarea Ant.

Analiştii din China au interpretat măsura ca fiind o palmă dată lui Jack Ma, care dorea ca Ant să fie tratată ca o companie de tehnologie şi nu ca o instituţie financiară reglementată strict.

„Partidul Comunist a arătat magnaţilor cine este şeful, Jack Ma ar putea fi cel mai bogat on din lume, dar acest lucru nu înseamnă nimic. Acest caz a devenit din tranzacţia secolului şocul secolului”, a spus Francis Lun, director general al GEO Securities.

Pentru a relua listarea, Ant încearcă să stabilească dacă trebuie să dezvăluie informaţii suplimentare bursei din Shanghai despre relaţia sa cu autorităţile de reglementare, sau dacă bursa aşteaptă să îşi rezolve toate problemele cu autorităţile de reglementare, ceea ce ar putea dura mult mai mult, a spus o persoană apropiată de această afacere.

Suspendarea listării a avut efect la nivelul pieţelor. Acţiunile Alibaba, care deţine aproximativ o treime din Ant, au scăzut cu 9% pe bursa din SUA, iar capitalizarea bursieră a grupului de comerţ electronic s-a redus în consecinţă cu 76 de miliarde de dolari, sumă de două ori mai mare decât cea pe care Ant intenţiona să o atragă.