Parlamentul a respins definitiv cererea președintelui Iohannis de reexaminare a legii privind instituirea datei de 4 iunie drept Ziua Tratatului de la Trianon / Dezbateri aprinse în plenul Camerei Deputaților

Camera Deputaților a respins marți, în calitate de for decizional, cererea președintelui Iohannis de reexaminare a legii privind declararea datei de 4 iunie drept Ziua Tratatului de la Trianon. Doar deputații UDMR au votat împotriva propunerii legislative inițiate de PSD, în vreme ce PNL și USR au anunțat, prin liderii de grup, că se abțin. Cererea de reexaminare a legii a fost respinsă cu 175 de voturi ”pentru”, 23 ”împotrivă” și 85 de abțineri.

Anterior votului final, deputaţii UDMR, susţinuţi şi de cei ai PNL şi USR, au solicitat amânarea dezbaterii proiectului, invocând faptul că raportul comisiei la acest proiect a fost adoptat neregulamentar, dar cererea a fost respinsă în plen prin vot. Deputaţii PSD şi PMP s-au exprimat în favoarea adoptării acestui proiect, în timp ce reprezentanţii UDMR s-au poziţionat împotrivă, fiind mai multe schimburi de replici pe această temă.

Scandal în Parlament

Marton Arpad, deputat UDMR, a spus că şedinţa Comisiei de cultură, sesizată în fond cu cererea preşedintelui Klaus Iohannis de reexaminare a acestui proiect, a fost convocată neregulamentar de către comitetul liderilor de grup. Cererea a fost însă respinsă prin vot, reprezentanţii PMP şi cei ai PSD fiind împotriva acestui demers.

La dezbaterile generale, liderul deputaţilor PMP, Marius Paşcan, a spus că proiectul de lege a fost adoptat de Parlament în luna iunie, iar preşedintele României, din motive inexplicabile şi neavenite, a sesizat Curtea Constituţională.

Liderul grupului UDMR, Benedek Zacharie, a spus că acest proiect constituie o temă de campanie, menţionând că trecutul trebuie lăsat în urmă. Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a declarat că nu înţelege ‘agresivitatea’ în a bloca această lege, menţionând că iniţiativa nu este din campanie, ci are 2 ani. Florin Roman, de la PNL, a declarat că reprezentanţii PSD dau dovadă de ipocrizie.

Inițiativa legislativă a PSD care prevede declararea datei de 4 iunie drept ”Ziua Tratatului de la Trianon”, actul adoptat în 1920 prin care comunitatea internațională a recunoscut unirea din 1918 a Transilvaniei cu România, a fost votată pe 13 mai de Camera Deputaților în calitate de for decizional. Ulterior adoptării de către Parlament a legii privind Ziua Tratatului de la Trianon, preşedintele Iohannis a sesizat Curtea Constituţională, însă asceasta a respins obiecţiile de neconstituţionalitate.

Șeful statului a retrimis apoi Parlamentului legea spre reexaminare.

În motivarea cererii de reexaminare se arată că legea trimisă la promulgare a generat numeroase critici, atât din partea experţilor, cât şi a organizaţiilor neguvernamentale. „Reacţiile produse la nivelul societăţii civile, precum şi amploarea acestora au pus în evidenţă faptul că această lege, în forma adoptată de Parlament, nu a reprezentat rezultatul unui proces autentic şi consistent de consultare şi dezbatere publică”, se mai arată în cerere. Preşedintele a considerat că se impune reanalizarea legii prin reluarea de către Parlament a întregului proces deliberativ asupra legii şi iniţierea unei largi analize şi consultări, în care sa fie implicaţi specialişti, istorici, cercetători, profesori, academicieni, instituţii de învăţământ, instituţii publice, reprezentanţi ai societăţii civile.

Pe 30 septembrie, Senatul a respins, în calitate de primă Cameră sesizată, cererea de reexaminare a preşedintelui şi a adoptat legea în forma trimisă la promulgare.

Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin