Diana Șoșoacă, luată în vizor de Comisia juridică! Senatoarea ar putea avea mari probleme

Iulia Scântei a transmis luni, 19 aprilie, că s-a constatat „cu majoritate de voturi” că faptele reclamate în cuprinsul sesizării de către grupul PNL se subscriu conţinutului a trei abateri de la deontologia parlamentară în cazul senatoarei Diana Șoșoacă.

„Comisia juridică a constatat cu majoritate de voturi că faptele reclamate în cuprinsul sesizării de către grupul PNL se subscriu conţinutului a trei abateri de la deontologia parlamentară care sunt identificate în Regulamentul Senatului, în Codul de conduită al parlamentarilor, precum şi în Legea Statutului deputaţilor şi senatorilor.

Comisia juridică va înainta Biroului permanent raportul cu aceste constatări ale abaterilor de la deontologia parlamentară a senatorului în cauză, urmând ca Biroul permanent să decidă ce sancţiune este oportun a fi aplicată senatoarei în cauză”, a declarat Iulia Scântei.

De asemenea, aceasta a completat că, în cazul în care lucrurile „vor escalada” şi vor fi înregistrate noi comportamente care nu se subscriu conduitei unui senator, va fi luată o decizie de către reprezentanţii Coaliţiei şi de către Comisia pentru regulament.

„Se impune să avem cel puţin o abatere consistentă obiectiv, nu doar cele cu caracter simbolic, dar subscriu şi punctelor de vedere ale colegilor mei, care astăzi în comisie au spus: ‘Poate e bine ca un avertisment şi o astfel de discuţie să simbolizeze, să arate mai mult detaşarea, delimitarea noastră netă, categorică faţă de continuarea exercitării în acest mod de până acum a mandatului de către senatorul care a fost sesizat în Biroul permanent’.

Sper să aibă un efect. E dorinţa noastră să ne continuăm activitatea pe următorii 4 ani, până la finalizarea mandatului, cu respectarea Regulamentului, pentru că suntem aici în slujba cetăţenilor, nu pentru a face scandal sau a exercita mandatul într-un mod injurios. Nu pentru asta am fost aleşi”, a conchis Iulia Scântei.

Ce sancțiuni disciplinare care pot fi aplicate?

Totodată, senatorul Daniel Fenechiu a menţionat că sancţiunile disciplinare care pot fi aplicate parlamentarilor „sunt mai mult simbolice”, cea mai gravă pe care o poate aplica Biroul permanent fiind aceea că „trei luni nu poţi reprezenta Senatul”.

„În contextul în care nu există o sancţiune pecuniară, sancţiunea nu îţi afectează activitatea parlamentară, poţi lua cuvântul, poţi să faci de toate, sancţiunile sunt simbolice.

Eu, personal, mă simt deranjat de un asemenea comportament. Am asistat săptămâna trecută – povestea cu uşa din Comisia juridică. Nu cred că politica în România şi activitatea parlamentară trebuie să ajungă să aibă asemenea episoade.

Anumite fapte care pun Parlamentul într-o lumină extrem de proastă nu aduc onoare Parlamentului şi nu îmbunătăţesc cu nimic viaţa românilor”, a explicat Daniel Fenechiu.

Sursă foto: Inquam Photos/George Călin