Guvernul a venit cu modificări semnificative la Ordonanţa de Urgenţă 74/2018 care reglementează regimul deşeurilor. Noua formă a ordonanţei se află acum în procedura de dezbatere parlamentară. O majorare a costurilor de reciclare a ambalajelor se va reflecta rapid în preţul tuturor produselor ambalate.

Actul normativ vizează creşterea obiectivelor de valorificare prin reciclare a deşeurilor provenite din ambalaje, începând cu 1 ianuarie 2019. Spre exemplu, în cazul ambalajelor din lemn, cum sunt paleţii, ţinta de reciclare a fost crescută de la 15% la 50%, iar la cele din plastic de la 22,5% la 45%. Producătorii de materiale de construcţii consideră aceste ţinte nerealiste şi nerealizabile deoarece la nivelul primăriilor nu este realizată infrastructura necesară pentru colectarea separată a deşeurilor de ambalaje faţă de deşeurile municipale şi pentru ridicarea de către societăţile de salubrizare a deşeurilor în mod selectiv.

CITIŢI ŞI O nouă lege care scumpeşte locuinţele

Mai mult, pentru anumite tipuri de materiale, cum este lemnul, numărul de operatori de reciclare este foarte restrâns, adic sunt doar 3-4 operatori la nivel naţional.

„Această creştere a obiectivelor individuale pe tipuri de material ar conduce la nerealizarea lor şi implicit la obligarea producătorilor de produse ambalate să plătească penalităţi foarte mari către Administraţia Fondului pentru Mediu“, precizează patronatul.

Mai mult, Guvernul vrea să oblige Organismele de Transfer de Responsabilitate (OTR), responsabile de realizarea ţintelor obligatorii de reciclare a deşeurilor industriale, la emiterea unei garanţii de 2 mil.  lei, precum şi la extinderea acţionariatului lor cu producători care pun pe piaţă produse ambalate de minim 10.000 tone. Organizaţia PRO BCA consideră absolut de neînţeles aceste cerinţe şi aplicarea lor ar duce la blocarea actualului sistem care funcţionează.

Drept urmare, producătorii de BCA solicită Guvernului „să retragă ordonanţa din procedura de dezbatere parlamentară, să o anuleze şi să înceapă de urgenţă discuţii cu organizaţiile patronale şi OTR-urile autorizate pentru a se ajunge la o forma realistă şi funcţională de modificare a legilor“.