Ungaria a semnat un acord comercial cu privire la achiziţionarea unei cantităţi de 4,2 miliarde metri cubi de gaze naturale de la grupul rus Gazprom în perioada octombrie 2020 – octombrie 2021, a declarat marţi ministrul ungar al Afacerilor Externe, Peter Szijjarto, informează MTI.

Cu ocazia unei vizite la Moscova, Szijjarto a spus că a demarat discuţiile şi cu privire la perioada care va urma după toamna lui 2021.

„Obiectivul nostru este să semnăm un acord pe termen lung pentru trei perioade de câte cinci ani, care să poată fi anulat la finalul fiecărui cincinal. Aceasta ne-ar asigura livrările pe termen lung şi de asemenea ne-ar permite să renegociem sau pur şi simplu să renunţăm la acord, în cazul în care ar apărea oportunităţi mai bune sau modificări pe piaţa internaţională a energiei”, a spus Peter Szijjarto.

Oficialul citat a mai spus că în vara acestui an Ungaria va cumpără 2 miliarde metri cubi de gaze naturale pentru a-şi umple facilităţile de depozitare, iar transporturile au început deja, scrie Agerpres.

Poziţie diametral opusă din partea Poloniei

La finalul lunii trecute, vă informam că un acord privind tranzitul gazelor naturale între Rusia şi Polonia care expiră la finele lunii mai nu va fi reînnoit, anunţa grupul rus Gazprom, în condiţiile în care Varşovia îşi pune legislaţia în acord cu regulile Uniunii Europene şi pune capăt mai multor decenii de dependenţă de gazele ruseşti.

Tensiunile dintre Moscova şi Varşovia cu privire la importurile de gaze naturale fac parte dintr-o dispută politică mai amplă între Rusia şi Occident, care a început în 2014, odată cu anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia.

Oficialii de la Varşovia au anunţat în repetate rânduri că nu vor mai cumpăra gaze naturale ruseşti după 2022, când va expira un alt acord pe termen lung de furnizare. În schimb, vor cumpăra gaze naturale prin conducte din Norvegia şi gaze naturale lichefiate de la mai mulţi furnizori, inclusiv din SUA.