Armata turcă a anunţat, vineri noaptea, că a preluat puterea în Turcia pentru a restabili ordinea în ţară, relatează agenţia de presă Dogan, în timp ce liderii politici au dezminţit informaţia că ar fi avut loc o lovitură de stat şi susţin că menţin puterea, transmite DPA.

Desfăşurări masive ale forţelor armate au avut loc la Ankara şi Istanbul, atât la sol, cât şi în aer. Există informaţii conform cărora la Ankara au fost trase focuri de armă. Armata a anunţat că a preluat controlul asupra aeroportului Ataturk din Istanbul, potrivit agenţiei Dogan, după închiderea parţială a celor două poduri de peste strâmtoarea Bosfor.

Există o situaţie de luare de ostatici la cartierul general al fortelor armate turce. De asemenea, au fost auzite focuri de armă la sediul central al poliţiei din Istanbul.

Clădirea Parlamentului turc din Ankara a fost înconjurată de tancuri şi a fost bombardată sâmbătă la primele ore. Potrivit postului de televiziune Fox News, proiectilele au fost lansate de către un elicopter.

Mai multe persoane au fost rănite.

Sala de plen a Adunării Generale a luat foc, iar deputaţii s-au refugiat într-o încăpere de la subsolul clădirii. Printre răniţi se numără poliţişti şi angajaţi ai Camerei.

Martori citaţi de Reuters au afirmat că o explozie puternică a putut fi auzită în apropierea pieţei Taksim din centrul metropolei Istanbul.

Într-un comunicat trimis prin e-mail și citat de canalele TV din Turcia, armata a declarat că toate relațiile externe existente ale Turciei vor fi menținute și statul de drept va rămâne prioritar.

Armata a preluat controlul televiziunii publice publice TRT şi în sediul din Istanbul al partidului de guvernământ AK. Televiziunea publică TRT si sediul Euronews din Turcia au fost închise. De asemenea, la sediul TRT a fost auzită o explozie. De asemenea, un elkicopter a deschis focul la Ankara. 

Elicoptere militare turce au deschis vineri noaptea focul asupra sediului din Ankara al Serviciului Naţional de Informaţii al Turciei, relatează agenţia de presă Anadolu, citată de Reuters. De asemenea, în centrul Ankarei au fost auzite două explozii puternice.

O sursă din cadrul UE, aflată în Turcia, a declarat ca lovitura de stat pare substanţială, şi nu doar o "adunare a câţiva colonei".

Zborurile de pe aeroportul internaţional Ataturk din Istanbul au fost anulate.

Accesul la Facebook, Twitter şi Youtube a fost restricţionat vineri în Turcia, la scurt timp după ce au apărut informaţii că o lovitură de stat militară este în curs de desfăşurare, au anunţat două grupuri de monitorizare a internetului citate de Reuters.

Turkey Blocks, un grup care monitorizează blocările de internet în ţară, şi Dyn, care monitorizează performanţa pe internet şi traficul global, au raportat că este dificil sau imposibil a accesa serviciile social media în Turcia.

Premierul turc a anunțat mai devreme că un grup din interiorul armatei a încercat să pună mâna pe putere, dar că acesta va fi respins și că este greșit să fie numită o lovitură de stat, amintește Reuters.

Preşedintele Erdogan a cerut instituşiilor de forţă ale statului turc să opuna rezistenţă auturilor loviturii de stat militare. Domnia sa spune că personal nu crede că autorii loviturii vor avea succes.

Erdogan a lansat un apel populaţiei să reziste loviturii de stat despre care susţine că este executată de un mic grup de militari, transmite agenţia EFE.

"Cer oamenilor noştri, lumii întregi, să umple pieţele ţării pentru a-i da (armatei) răspunsul necesar', a spus Erdogan într-o declaraţie transmisă prin telefon la postul CNN în limba turcă. 'Această lovitură de stat nu va reuşi niciodată. Mai devreme sau mai târziu va fi eliminată. Mă voi întoarce la Ankara", a mai spus Erdogan, amintind că el este comandantul suprem al forţelor armate.

Şi ministrul turc de interne, Efkan Ala, a lansat un apel populaţiei să iasă pe străzi pentru a apăra democraţia.

Intre timp, a fost decretată Legea Marţială, iar tancurile armatei patrulează pe străzile oraşului Istanbul.  

Armata turcă a anunţat vineri că a preluat puterea în Turcia, dar prim-ministrul Binali Yildirim susţine că tentativa de lovitură de stat va fi dejucată.

Prim-ministrul turc a denunțat vineri seară o "tentativă ilegală" a unui grup din cadrul armatei, la scurt timp după închiderea parțială în direcția Asia-Europa a podului de pe Bosfor la Istanbul, potrivit unui canal de televiziune, informează AFP și Reuters.

Binali Yildirim a adăugat că cei implicați în ceea ce a descris ca o tentativă de lovitură de stat a unui grup din cadrul armatei vineri vor plăti prețul cel mai ridicat, notează Reuters. 

"Aceasta este o încercare de revoltă, nu îi vom lăsa să câștige", a spus Yildirim, citat de Xinhua.

În același timp, avioane de luptă survolau la joasă altitudine Ankara, urmate de elicoptere, a constatat AFP. 

Canalele de știri din Turcia au anunțat la rândul lor o "tentativă de lovitură de stat". Canalul de informații CNN-Turk a anunțat o mobilizare "extraordinară" în fața sediului Statului Major al armatei.

În 1997, armata turcă a forţat guvernul în ceea ce a fost numită o 'lovitură de stat post-modernă'. Ultima dată când armata a preluat total puterea în Turcia s-a întâmplat în 1980, când a fost suspendată constituţia ţării. AGERPRES