Londra deţine aproximativ 596.000 de lingouri de aur, adică 7.449 tone, fiind depăşită doar de SUA şi India. 

Majoritatea aurului din Londra este depozitat la Banca Angliei, restul în seifuri private, inclusiv cele operate de băncile HSBC Holdings Plc şi JPMorgan Chase & Co. 

Conform datelor Consiliului Mondial al Aurului (WGC), cererea mondială de aur a coborât cu 14% în primul semestru din 2017, în principal ca urmare a unei scăderi semnificative a achiziţiilor de metal galben din partea fondurilor tranzacţionabile pe bursă (exchange traded funds-ETF). 

De asemenea, achiziţiile de aur ale băncilor centrale au scăzut şi ele în prima jumătate a anului, în schimb au crescut achiziţiile de aur pentru bijuterii graţie unei cereri puternice venite din India şi Turcia, a precizat WGC. 

În total, cererea globală de aur în perioada ianuarie-iunie 2017 a fost de 2.004 tone, în scădere faţă de 2.138,7 tone în perioada similară a anului trecut. În ceea ce priveşte trimestrul al doilea, cererea mondială de aur a fost de 953 tone, cel mai scăzut rezultat trimestrial din ultimii doi ani. 

"În acest an, cererea de aur este mai echilibrată. Dacă anul trecut am avut intrări mari din partea fondurilor ETF, piaţa fizică de aur pentru bijuterii, lingouri şi monede a coborât la minime multianuale", a declarat directorul de studii de piaţă de la WGC, Alistair Hewitt. 

În prima jumătate a acestui an, băncile centrale din întreaga lume au achiziţionat 177 de tone de aur, cu doar 3% mai puţin decât în perioada similară a anului trecut. De asemenea, investiţiile în lingouri şi monede de aur au crescut cu 11% în primul semestru, până la 532 de tone, la fel ca şi achiziţiile de aur pentru bijuterii, până la 481 de tone. 

În schimb, în condiţiile în care preţurile la aur au crescut cu doar 8% în primul semestru, fondurile de tip ETF au achiziţionat doar 56 de tone de aur în al doilea trimestru, în scădere cu 76% faţă de perioada similară a anului trecut, ceea ce a dus totalul achiziţiilor în primul semestru la 167,9 tone. 

Alistair Hewitt a estimat că pe ansamblul acestui an băncile centrale vor achiziţiona 350-450 de tone de aur, iar cererea totală anuală va fi de aproximativ 4.200-4.300 de tone, adică uşor sub cantitatea de 4.337,5 tone achiziţionată în 2016, când a fost atins cel mai ridicat nivel anual de după 2013. 

AGERPRES