Probleme serioase în Grecia din cauza epidemiei de COVID-19, care nu pare să slăbească în intensitate, ci chiar dimpotrivă.

Lockdown prelungit şi noi restricţii impuse în Grecia

Miercuri, 3 martie, Guvernul de la Atena a anunţat că lockdown-ul care este în vigoare în acest moment va fi prelungit până la jumătatea lunii, mai precis până pe data de 16 martie. În plus, vor fi impuse noi restricţii în această perioadă, Executivul motivând că Grecia trece prin perioada “cea mai dură” a epidemiei, scrie agenţia AFP.

Lockdown-ul impus în Grecia a debutat pe 7 noiembrie anul trecut. Ministrul Sănătăţii, Vassilis Kikilias, a anunţat că ţara a înregistrat miercuri cea mai mare rată zilnică de infectări, cu peste 2.700 de cazuri noi.

“Traversăm partea cea mai dură a acestei pandemii”, a avertizat ministrul grec al Sănătăţii, subliniind că spitalele publice din Atena sunt supuse unei “presiuni insuportabile” de săptămâni.

“În ritmul în care vin noile spitalizări, sistemul de sănătate îşi depăşeşte limitele de infrastructură şi personal”, a mai spus Vassilis Kikilias, insistând pe “creşterea importantă” a contagierilor cu varianta britanică de SARS-CoV-2.

Spitale militare şi private vor prelua pacienţii non-COVID

Ca urmare a acestei presiuni enorme, s-a decis ca un spital militar şi două spitale private din Atena să preia pacienţi non-COVID pentru a elibera sute de paturi în spitaluri publice, unde să fie primiţi bolnavi infectaţi cu SARS-CoV-2.

Lockdown-ul, prelungit deja de mai multe ori şi care urma să se încheie la 8 martie, va fi extins până la 16 martie şi va fi însoţit de măsuri mai stricte începând de joi. Locuitorii nu vor mai putea ieşi din perimetrul municipalităţii lor nici măcar pentru a face cumpărături sau exerciţiu fizic.

Măsuri menite să reducă drastic mobilitatea grecilor

Aceste “măsuri vizează să reducă mobilitatea (…) rămânem la noi, în cartierele noastre”, a afirmat viceministrul Protecţiei Civile, Nikos Hardalias, în acelaşi briefing de presă.

Miercuri au fost anunţate încă 40 de decese asociate COVID-19, bilanţul ajungând la aproape 6.600 într-o ţară cu 11 milioane de locuitori.

De la debutul pandemiei, aproape 200.000 de persoane au fost infectate în Grecia, iar în prezent peste 430 sunt spitalizate la Terapie Intensivă.

Mai mult de 950.000 de persoane au fost vaccinate până acum.

Sursă foto: Dreamstime