Localnicii din Cărpineţ, judetul Bihor se pot lăuda cu multe lucruri demne de cinste şi mândrie, care să îi plaseze oricând în prima parte a unui top al superlativelor autohtone. Se spune că strămoşii carpineţenilor ar fi trăit peste 100 de ani fiecare. 

Cu ocazia anchetei din 9 noiembrie 1619, pentru a se dovedi printr-o hârtie dată, se pare, de împăratul Sigismund (1382-1438) că preotul Pîrvu este scutit de slujba oştirii şi de plata dării după pământul bisericii, se ascultă peste 20 de bătrâni din 6 sate, dintre care mulţi sunt trecuţi de 100 de ani. Toţi depun mărturie în favoarea preotului Pîrvu. Printre aceşti martori se aminteşte unul, Lupu Basa, de circa 225 de ani, vârstă notată de două ori în actul de judecată.

Oamenii de aici au o viaţă activă până la vârste înaintate, ocupându-se cu lucrul pământului, cu oieritul, cu meşteşuguri uitate în alte părţi ale ţării sau cu alte treburi gospodăreşti, de la a căror rutină nu se abat. În plus, pe lângă faptul că sătenii din Cărpineţ respiră un aer curat, cum rar ţi-e dat să întâlneşti, aceştia îşi procură hrana de zi cu zi din propria gospodărie, consumând produse 100% naturale, care le conferă vitalitate şi îi ţine departe de boli. Departe de a junge la longevitatea de altădată a strămoşilor, şi astăzi locuitorii din Cărpineţ ating vârste venerabile, care depăşesc uneori cifra 100.Se crede că longevitatea oamenilor care traiesc aici este dată de alimentaţia sănătoasă, de aerul curat şi de apa din izvoarele Codrului Moma. Izbucul de la Călugări sau Apa Momii, cum l-au numit localnicii (după denumirea Munţilor Codru Moma), a fost preţuit ca un loc sfânt, unde se înălţau evlavioase rugăciuni sub cerul liber. Localnicii îl consideră că fiind binecuvântat şi cu puteri miraculoase de tămăduire a unor boli.

SURSA: antenasatelor.ro