În acest context, patronatele cer Guvernului să găsească anumite soluții pentru ca muncitorii din România și Bulgaria să poată să ajungă și în acest an la culesul strugurilor.

Vicepreședintele Consorțiului Producătorilor de Prosecco din zona Conegliano-Valdobbiadene, Giuseppe Collatuzzo, susține că sunt necesare aproape 5.000 de persoane, înafară de cei care sunt deja.

”Strugurii trebuie culeși, nu rămân în vie, acolo, trebuie să devină prosecco. În cazul nostru, noi avem 92 milioane de sticle, adică 400 – 450 de mii de chintale, pentru această cantitate făcută în acestă zonă manual este nevoie de 4 – 5 mii de persoane, în afară de cei care sunt deja. Nici nu ne gândim că nu vom găsi o soluție, trebuie să găsim o soluție.”, a spus el, citat de știrileprotv.ro.

Se cere găsirea urgentă a unei soluții

Având în vedere că strugurii Glera, speciali pentru Prosecco, vor fi culeși de luna viitoare se cere găsirea urgentă a unei soluții salvatoare. Patronatele au cerut Guverului italian să găsească o soluție precum culoarul verde sau carantina activă.

”Știm bine că din forța de muncă calificată din sectorul agricol din toată Europa provine din Europa de Est aproape 76% chiar din România. Este necesar ca guvernele să găsească soluții definitive, stabile, permanente, care pot fi chiar adaptate în funcție de gravitatea epidemiei.”, a declarat Giulio Berola, președintele Asociației Confindustria România.