Un editorial realizat pentru Haaretz scoate la iveală situația controversată din Ierusalim. Liniștea Ierusalimului a fost grav subminată în ultimele câteva zile, iar situația are șanse de a se agrava chiar și mai mult luni, din cauza Marșului Steagurilor, programat în după-amiaza aceasta. Dacă el va avea loc, acest lucru depinde doar de premier, de poliție și de primăria Ierusalimului.

Într-un anunț făcut duminică premierul Benjamin Netanyahu a declarat: „Nu îi vom permite niciunui element extremist să submineze liniștea Ierusalimului”. Pe hârtie, pare un anunț responsabil și chibzuit. Luni vom vedea dacă Netanyahu chiar își va respecta angajamentul și dacă va trece la acțiune pentru a-l materializa.

Ierusalimul fierbe. Montarea de bariere la Poarta Damascului a fost o manevră provocatoare și nesăbuită care i-a perturbat pe localnicii care sărbătoresc luna sfântă musulmană a Ramadanului, pe fondul așteptatei evacuări a sute de palestinieni din locuințele lor din cartierul Sheikh Jarrah. La aceasta s-a mai adăugat efortul urât de sâmbătă al poliției de a împiedica sute de musulmani israelieni să-și exercite libertatea religioasă de a se ruga la Moscheea Al-Aqsa de Laylat al-Qadr, noaptea în care cred musulmani că a fost trimis Coranul pe pământ din ceruri.

O demonstrație provocatoare

Marșul Steagurilor, organizat anual, a fost dintotdeauna o demonstrație de forță flagrantă, insolentă și provocatoare, urmărind să le facă rău localnicilor palestinieni și proprietăților lor, și să-i umilească cu aprobarea autorităților. Marșul a fost inițiat de rabini naționaliști imediat după Războiul de Șase Zile și în timp a ajuns să capete o amploare foarte mare. Ani și ani marșul a fost caracterizat de scandări rasiste, cântece pline de ură și atacuri violente contra trecătorilor palestinieni și proprietăților palestiniene.

În urma criticilor formulate de Curtea Supremă, în ultimii ani organizatorii au făcut eforturi pentru a preveni asemenea fenomene urâte, însă agresiunea și dominația exprimate de un marș în masă cu steaguri prin Cartierul Musulman al Orașului Vechi în ultimele zile ale Ramadanului sunt în sine șocante. Ruta marșului, care începe în vestul orașului și se termină la Zidul Vestic, se bifurcă: femeile o iau prin Cartierul Evreiesc, iar bărbații prin Cartierul Musulman. Intenția este limpede: să-i provoace pe localnici. Anul acesta ar putea duce la incidente deosebit de periculoase.

Organizatorii acestei demonstrații o prezintă drept o celebrare a unirii orașului de Ziua Ierusalimului, însă Ierusalimul e departe de a fi un oraș unificat – anul acesta cu atât mai puțin – și nici un fel de marș violent nu va schimba această realitate.

Aici trebuie înfăptuită promisiunea premierului de a nu permite ca liniștea să fie perturbată de extremiști. Bucuria participanților nu ar fi redusă cu nimic dacă marșul ar trece doar prin Cartierul Evreiesc, fără a intra și în Cartierul Musulman din Orașul Vechi. Dacă sunt responsabili, guvernul, primăria și poliția vor împiedica acest lucru. Ultimul lucru de care mai avea nevoie Ierusalimul acum este încă o provocare naționalistă precum acest marș imoral.