Personaje mai prezente la televizor decât politicienii în plină criză, finanţatorii de fotbal sunt o specie aparte în peisajul public. Veşnic victimizânu-se, croşetând teorii ale conspiraţiei în miez de noapte ori dansând lasciv din loje opulente în ciuda adversarilor, finanţatorii din fotbal ies din rândul lumii şi când vine vorba de afaceri. Ioan Niculae, Gigi Becali, Ioan Neculaie sunt nume care nu puteau scăpa „TOP 300 Capital”.

Ioan Niculae
1.100-1.150 mil. euro

Clubul de fotbal Astra Ploieşti, fondat în 1934 şi refondat în 200, a revenit în această toamnă în primul eşalon. Patronul Ioan Niculae (proprietarul grupului Interagro) a investit 60.000 de euro pentru refacerea gazonului de pe stadionul „Astra”, stadion pe care Astra Ploieşti evoluează în sezonul 2009-2010 din prima ligă. Ioan Niculae este singurul proprietar privat de stadion din prima ligă.

George Becali
650-700 mil. euro

0-39610-gigi.jpgGigi Becali, finanţatorul echipei de fotbal Steaua Bucureşti, se află în război deschis cu suporterii şi cu numeroase foste glorii din Ghencea. Becali s-a consacrat prin relaţia complicată cu toţii antrenorii „roş-albaştrilor”, cărora a încercat în repetate rânduri să le impună anumiţi jucători în prima echipă. Nesfârşitele conflicte de la echipă au adus Stelei sezonul trecut una dintre cele mai proaste clasări în istorie. Părăsit de jucătorii exponenţiali precum Dică, Rădoi şi Goian în schimbul unor sume mult sub cele cerute anterior de Becali, finanţatorul încearcă să mizeze pe jucători tineri precum Ninu, Bicfalvi sau Cristian Tănase, ultimul adus de la FC Argeş contra sumei de 1,8 milioane de euro.

Ioan Neculaie
400-410 mil.euro

0-39613-brasov.jpgPatronul FC Braşov, Ioan Neculaie, investeşte de 10 ani în fotbal. Clubul de fotbal din Braşov, revenit recent în Liga I, pare pregătit să facă un sezon istorie. Mai ambiţios decât oricând să facă performanţă şi în fotbal, nu numai în afaceri, Neculaie a adus la echipă în jurul lui Răzvan Lucescu mai mulţi jucători cu experienţă în Liga I şi în Europa, precum Măldărăşanu, Ilyes sau Coman. După plecare lui Lucescu jr. La Naţională, clubul patronat de Neculaie dă primei reprezentative jucători precum Roman şi Coman.
Proprietar al grupului de firme Prescon, al uzinelor Roman, Ioan Neculaie dezvoltă afaceri în mai multe domenii: construcţii, turism şi transporturi.

Iulian Dascălu
350-370 mil. euro

0-39620-dascalu.jpgIulian Dascălu,  proprietarul Iulius Mall Iasi, Iulius Mall Cluj, Iulius Mall Suceava şi Terra Center Timişoara, a intrat în acţionariatul Fotbal Club Politehnica Iaşi din noiembrie 2007. În luna iunie a acestui an, conducerea clubului a anunţat că 42% din acţiuni vor fi preluate de firma Mobilis. În urma tranzacţiei, participaţia lui Dascălu se va reduce de la 23% la 15%. Clubul din Iaşi este cunoscut ca fiind unul cu cele mai mici bugete din prima ligă.

George Copos
230-240 mil. euro

0-39617-copos.jpgGeorge Copos este principalul finanţator al echipei giuleştene, Rapid Bucureşti. Recunoscut pentru zgârcenia sa, Copos s-a plâns constant în ultimii ani de faptul că nu mai are puterea financiară de a susţine clubul din Giuleşti. A încercat să atragă lângă echipă persoane potente financiar precum Jean Valvis sau Fahti Taher, dar s-a despărţit cu scandal de fiecare dintre ei. Deşi niciuna dintre negocierile purtate până acum nu s-au finalizat, George Copos speră să vândă clubul de această dată, în urma discuţiilor purtate cu milionarul german Lutz Stache, acţionar al clubului german Energie Cottbus.

Cornel şi Ilie Penescu
220-230 mil. euro

Cornel Penescu este, în momentul de faţă, unul dintre cei mai controversaţi oameni din fotbalul românesc, după ce a fost arestat sub acuzaţia de dare de mită către personaje influente din arbitraj şi structurile de conducere ale campionatului de fotbal. Scandalul de corupţie a dus şi la retrogradarea echipei FC Argeş în al doilea eşalon.

Pe lângă lanţul de hipermarketuri PIC, fraţii Penescu au afaceri în producţia de zahăr, ulei, construcţii, transport de marfă, servicii de taximetrie, media. Asemeni majorităţii oamenilor de afaceri, Cornel Penescu s-a implicat în fotbal, grupul de firme PIC patronând echipa de fotbal FC Argeş.

Georgică Cornu
165-170 mil. euro

Anul trecut, omul de afaceri timişorean a preluat clubul de fotbal CFR Timişoara. El deţine peste 70% din grupul Cornu, care, în prezent, numără mai mult de 20 de firme. Cifra de afaceri consolidată la nivel de grup, a fot, în 2008, de 170 de milioane de euro, în timp ce profitul net a fost de 3 milioane de euro.

Adrian Porumboiu
150-160 mil. euro

Proprietarul Racova Agro Pan Grup este de 7 ani finanţatorul echipei de fotbal FC Vaslui. Vasluienii doresc în sezonul 2009-2010 să joace finala Cupei României, după ce în ediţia trecută s-au oprit în semifinale, în faţa clujenilor lui Paszkany Arpad. Adrian Porumboiu este fost arbitru internaţional FIFA.

Vasile Turcu
130-135 mil. euro

Clubul de fotbal Dinamo se bucură de un suport financiar consistent, provenit din domeniul construcţiilor. Vasile Turcu se află printre cei mai importanţi acţionari ai clubului, fiind totodată managerul grupului Romconstruct. Holdingul deţine active în valoare de aproximativ 200 de milioane de euro.

Paszkany Arpad
94-96 mil. euro

Patronul fostei campioane a României, CFR Cluj, Paszkany Arpad, a reuşit să performeze în fotbal în timp record. După investiţii masive în achiziţionarea de fotbalişti străini – Paszkany deţine recordul sumei de transfer pentru o achiziţie venită în campionatul intern:  – CFR se poate lăuda cu câştigarea a trei trofee în numai doi ani şi cu o prezenţă onorabilă în Champions League. Toate acestea la numai 8 ani de la momentul în care CFR se afla în Divizia C.