Londra are la dispoziţie un termen de 30 de zile pentru a răspunde scrisorii executivului UE.

În urmă cu trei săptămâni, Comisia Europeană a dat termen Regatului Unit până la finalul lunii septembrie pentru a retrage proiectul de lege ce repune în discuţie angajamentele asumate de Londra în cadrul Brexitului, care a adus ”atingere gravă încrederii”, subliniind că Uniunea Europeană nu va ezita să se adreseze justiţiei.

Consecința unui Brexit fără acord

Datele de securitate britanice ar trebui eliminate din sistemele europene, avertizează un fost comisar al UE. Semnalul de alarmă a fost tras la un eveniment organizat de Royal United Services Institute, un grup britanic de reflecție asupra apărării, la Londra.

Este aceasta o posibilă consecință a unui Brexit fără acord care a fost subestimată? Semnalul de alarmă a fost tras la un eveniment organizat de Royal United Services Institute, un grup britanic de reflecție asupra apărării, la Londra, relatează „The Guardian”. Dacă nu s-ar ajunge la un acord între Marea Britanie și Uniunea Europeană pentru Brexit, serviciile de informații britanice și țările membre s-ar găsi grav penalizate, a declarat Julian King, fost comisar european responsabil cu Uniunea pentru Securitate, conform lepoint.fr

Lupta împotriva terorismului și a criminalității în Europa

În opinia acestuia, datele serviciilor britanice de informații ar fi pur și simplu eliminate din sistemele europene. Acest lucru ar avea un „impact imediat” în lupta împotriva terorismului și a criminalității în Europa, a adăugat el. John Scarlett, fostul șef al MI6, Serviciul Secret Britanic, a mai precizat că schimbul de date dintre Marea Britanie și statele membre ale UE a „crescut considerabil” în ultimii ani și a fost esențial pentru combaterea terorismului și a traficului de droguri în țară.

„Dacă ar există o slăbire a capacității de date și a capacității de schimb de date și ulterior a capacității de investigație în UE și/sau Marea Britanie, atunci în mod clar acest lucru ne-ar putea slăbi capacitatea de a răspunde amenințării jihadului islamic”, a asigurat John Scarlet, potrivit declarațiilor transmise de „Financial Times”.

Ieşind din UE, Regatul Unit ar trebui, la rândul său, să fie privat de accesul la sistemul de informații Schengen II, care „are ca scop să permită statelor membre din spațiul Schengen să pună în aplicare o politică comună de control al intrărilor în spațiul Schengen și, astfel, să faciliteze libera circulație a cetățenilor lor, păstrând în același timp ordinea și securitatea publică”, conform descrierii făcute de Comisia Națională pentru Tehnologia Informației și Libertăți Civile.

Sursă foto: Inquam Photos / Melinda Nagy