Lansarea “pașaportului COVID” acum este o nerușinare

Cine are un test negativ pentru COVID-19, nu poate, totuși, să se infecteze și să pună în pericol sănătatea celorlalţi? Cine a supraviețuit bolii nu o mai poate transmite? Nu este acum discriminatoriu?

Dar ceea ce m-a indignat cel mai mult este că acest “pașaport pentru libertate” va adăuga doar o intolerabilă inegalitate celei care există deja. “Norocoşi” sunt cei puțini care au fost deja vaccinați! “Noroc”, deoarece strategia de vaccinare condusă de UE este astăzi o chestiune de noroc pur. Se știa că, într-o primă etapă, va exista o lipsă de vaccinuri.

Dar în UE dimensiunea acestei penurii (este suficient să comparăm cu SUA, Marea Britanie sau cu Marocul) atinge niveluri de neînțeles, parțial din cauza incompetenței și lipsei de viziune strategică a Comisiei Europene (sau a birocraților cenuşii fără lume de la Bruxelles). Nici măcar nu și-a dat seama că de procesul de vaccinare va depinde nu doar sănătatea cetățenilor, ci redresarea economică, bunăstarea tuturor, coeziunea în cadrul UE și chiar, ceea ce nu trebuie exclus, viitorul său ca entitate ce se legitimează ca aflându-se în slujba oamenilor, a tuturor.

Motivul pentru care prezentarea unui certificat de vaccinare este inacceptabilă

Câtă vreme nu există vaccinuri disponibile pentru toată lumea, atâta timp cât decizia privind vaccinarea nu depinde numai și numai de voința fiecăruia, condiționarea (și chiar luarea în calcul a condiționării) libertăţii oamenilor (de a călători, de a participa la spectacole culturale, de a merge la restaurant, pe scurt, de a duce o viață normală) de prezentarea unui certificat de vaccinare este inacceptabilă.

O societate decentă, ghidată de valori etice și care respectă drepturile omului nu discriminează oamenii într-o manieră atât de dură. Acordarea acestui “permis de liberă trecere către libertate” aspectul unei măsuri nediscriminatorii, incluzând persoanele cu un test COVID sau care s-au vindecat de boală, este fie lipsă de bun-simț, fie un exercițiu periculos de cinism. Și cine nu poate alimenta industria lucrativă de testare COVID sau nu a fost infectat?

Este blocat acasă sau, dacă doreşte libertate, va încerca să se infecteze, ceea ce este gratuit! La urma urmei, unde sunt decența și valorile respectului față de persoana umană care ar trebui să ghideze Uniunea Europeană? Nu ştiu. Poate că au sucombat în faţa disperării industriei turismului. Se pare că deja merge orice, în afară de scoaterea ochilor!

Sursa foto: Dreamstime