Miliardarul indian Lakshmi Mittal, directorul general al ArcelorMittal, ar putea veni în România în august sau septembrie, pentru o întâlnire cu preşedintele Traian Băsescu, posibilitate discutată de oficialii grupului cu ministrul Economiei, Adriean Videanu, susţine organizaţia sindicală Metarom.

Reprezentantul Diviziei de sud-est a companiei ArcelorMittal, Thierry Le Gall, s-a întâlnit joi cu Videanu, la Ministerul Economiei, discuţiile vizând în principal activitatea combinatului siderurgic de la Galaţi.

Preşedintele Federaţiei Sindicale a Siderurgiştilor (FSS) Metarom, Mircea Scântei, a declarat că a avut cu Videanu o conversaţie telefonică, în care ministrul i-a transmis că la discuţia cu Thierry Le Gall a fost vehiculată şi posibilitatea ca Lakshmi Mittal să aibă o întâlnire cu Băsescu.

Mittal cere o întrevedere cu preşedintele ţării

„Am înţeles de la domnul ministru Videanu că pentru clarificarea şi rezolvarea situaţiei de la combinat este posibilă o deplasare a lui Lakshmi Mittal în România. Cel mai probabil, această vizită va avea loc în lunile august – septembrie şi, din câte am înţeles, Mittal cere o întrevedere cu preşedintele ţării. După ce această întâlnire va avea loc se va prezenta un material complet în legătură cu soarta combinatului de la Galaţi”, a declarat Scântei.

Videanu nu a putut fi contactat pentru declaraţii.

Săptămâna trecută, liderii sindicali de la ArcelorMittal Galaţi i-au cerut lui Videanu, la o întâlnire avută cu acesta, intervenţia urgentă a Guvernului pentru salvarea metalurgiei.

Ministrul Economiei le-a spus sindicaliştilor că nu înţelege decizia administraţiei combinatului de închidere a uzinei cocso-chimice de la ArcelorMittal Galaţi şi s-a declarat „şocat” de această măsură.

Uzina cocso-chimică de la Galaţi a fost închisă în luna iunie, această măsură generând proteste în rândul sindicaliştilor de pe platforma siderurgică.

Al optulea cel mai bogat om din lume

Din cei aproape 1.500 de muncitori care lucrau la bateriile de cocsificare, 800 au optat pentru un program de plecări voluntare care presupune încasarea de plăţi compensatorii, iar restul au fost redistribuiţi la celelalte secţii ale combinatului.

Lakshmi Mittal, în vârstă de 59 de ani, este preşedintele şi directorul general al celui mai mare producător de oţel din lume, ArcelorMittal, rezultat în 2006 în urma fuziunii dintre grupurile european Arcelor şi indian Mittal Steel (fost LNM Group). Familia Mital deţine 40,82% din capitalul grupului.

Potrivit clasamentului miliardarilor publicat de Forbes în luna martie, Mittal are o avere de 19,3 miliarde de dolari, fiind al optulea cel mai bogat om din lume.

SURSA: Mediafax