La graniţa dintre Serbia şi Ungaria, în judeţul Csongrád-Csanád, presiunea migratorie a atins marţi o cotă similară celei din 2015, a transmis Gergely Várkonyi, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Csongrád-Csanád, miercuri, pentru agenţia ungară de presă MTI.

Gergely Várkonyi a relatat că marţi, în apropiere de graniţa ungaro-sârbă, în judeţul ungar Csongrád-Csanád, poliţiştii şi militarii au oprit, în 68 de rânduri, persoane care au încercat să treacă ilegal frontiera, individual sau în grup.

Sute de persoane forțează zilnic granița

În decursul a 24 de ore, în zonele administrative aparţinând de Szeged: Ásotthalom, Röszke, Kübekháza, Deszk, Újszentiván, Klárafalva şi Mórahalom, respectiv la punctul de trecere a frontierei de pe autostradă, de la Röszke, oamenii legii au reţinut 267 de persoane care au încercat să treacă ilegal peste graniţă.

Majoritatea a ajuns pe teritoriul Ungariei la est de râul Tisa. În zorii zilei de miercuri, graniţa a fost forţată de alte grupuri mai numeroase: după ora două, la Deszk au fost prinse 15 persoane, iar înainte de ora cinci, alte 20.

Poliţiştii i-au întors pe toţi din drum şi i-au însoţit până dincolo de gardul de protecţie de la frontieră.

”Închidere a frontierei în profunzime”

În context, trebuie precizat că, după ce au fost descoperite tuneluri săpate pe sub gardurile care au fost montate la granița Ungariei cu Serbia, Guvernul de la Budapesta a luat decizia de a începe lucrări de consolidare a gardului în acea zonă.

Astfel, autoritățile ungare au început la graniţa sârbă construcţia unei ”închideri a frontierei în profunzime”, pentru a proteja sistemul de garduri ridicate începând din anul 2015, pentru a opri pătrunderile migranţilor, care între timp au săpat tuneluri pentru a trece graniţa pe sub aceste garduri.

Această consolidare subterană se va realiza pe o secţiune de zece kilometri la frontiera cu Serbia. Nu se cunosc deocamdată detaliile tehnice, precum locul exact sau adâncimea până la care vor fi amplasate elementele de consolidare, Ministerul de Interne ungar menţionând doar că ”va fi ajustată construcţia noilor secţiuni la situaţia de securitate de la graniţă”.

Nu se știe exact câți migranți au reușit să pătrundă în acest fel în Ungaria, și nici când au fost săpate tunelurile.