Iubitorii de muzică live nu au de ce să îşi facă griji anul anul acesta. În plină criză economică şi în absenţa grupului Events, care a intrat în faliment, lista de concerte anunţate până în acest moment este, totuşi, una satisfăcătoare. Chiar dacă organizatorii se plâng de lipsa fondurilor de sponsorizări şi preţurile biletelor sunt ceva mai piperate, toată lumea are aşteptări mari pentru a doua jumătate a anului. Elton John, AC/DC, Faithless, Bobby McFerrin, Eric Clapton sau AIR sunt printre cele mai aşteptate concerte din 2010.

Events, firma care a adus în România concerte ca Rolling Stones, Zucchero, Giana Nannini sau Leonard Cohen, a dispărut de pe piaţă! Sorina Burlacu, administratorul grupului de firme Events, şi-a adus în faliment toate firmele şi a lăsat în urmă datorii către zeci de colaboratori.

„Sunt mai mulţi factori care au dus la situaţii de plăţi întârziate. Am discutat cu colaboratorii noştri despre reeşalonarea plăţilor către ei şi soluţii de rezolvare a restanţelor de plată. Majoritatea firmelor care vor să-şi recupereze banii de la Events Com Interactive sunt furnizori care au prestat servicii pentru evenimentele din toamna şi iarna lui 2009. Am fost contactată de către mulţi dintre ei, iar eu i-am sfătuit să se înscrie în proces pentru ca administratorul judiciar să îi plătească în baza planului de reorganizare. Faptul că încă organizăm evenimente cu aceiaşi furnizori denotă o relaţie de încredere cu aceştia”, a declarat Sorina Burlacu pentru „Evenimentul Zilei”.

Emagic şi D&D East Entertainment, principalii rivali

După căderea Events, principalii jucători de pe piaţă au rămas Emagic şi
D&D East Entertainment, acesta din urmă câştigând teren important de pe urma colaborării cu Marcel Avram, organizatorul concertelor Michael Jackson în România, care va aduce anul acesta nume mari, printre care ACDC şi Eric Clapton.

„Lista de concerte de anul acesta este impresionantă, marcând mai ales încercarea lui Marcel Avram de a domina piaţa din România în detrimentul concurentului direct, Emagic”, spune Paul Nancă, reprezentantul Fundaţiei Phoenix, care este convins că oferta de concerte va continua să crească, în ciuda faptului că anul trecut mulţi dintre organizatori au înregistrat pierderi mai mari sau mai mici.

Un efect ciudat al crizei pe piaţa de concerte este mărirea preţurilor pe bilete, o măsură luată de majoritatea organizatorilor în 2010. „Probabil s-au gândit că o soluţie pentru recuperarea banilor, în condiţiile în care publicul este în scădere, ar fi să se încaseze mai mult de la fanii care ţin neapărat să-şi vadă trupa preferată şi de la cei care îşi permit. Noi am încercat, dimpotrivă, să punem bilete mai ieftine pentru a aduce cât mai multă lume la concerte. Oricum, raportul dintre posibilitatea de cumpărare a publicului din România şi fee-urile cerute de marii artişti nu este unul convenabil”, comentează Paul Nancă pentru capital.ro. Un rol important în ecuaţie îl joacă agenţii de booking ai artiştilor, care pretind nişte sume exagerate, şi din asta pierd şi artiştii, că nu mai au concerte, şi organizatorii, dar mai ales publicul.

Mari speranţe pentru a doua jumătate a anului

Deşi piaţa de sponsorizări a scăzut, corporaţiile redistribuind bugetele către publicitatea directă, în ultimul timp se remercă o revenire la normal. „Un exemplu este dat de companiile producătoare de bere, care acum un an au înregistrat creşteri de până la 20% şi au reînceput să aloce fonduri pentru sponsorizări. Diana Krall, Chris Rea şi alţii au fost aduşi aşa”, spune Nancă.

Emagic, unul dintre actorii principali pe piaţa de concerte, a renunţat la o zi de Bestfest, care anul acesta va avea loc între 16 şi 18 iulie, iar primul nume anunţat este Faithless, cu care publicul din România s-a obişnuit deja şi care a făcut unul dintre cele mai tari show-uri la prima ediţie a festivalului. „Bugetele de marketing ale companiilor mari şi medii sunt foarte afectate, dar sperăm că în a doua jumătate a anului să îşi revină piaţa”, spune Laura Coroianu, CEO Emagic.

„Unul dintre proiectele noastre cele mai importante este B’estfest, care va ajunge la a patra ediţie anul acesta. Anul 2010 se anunţă dificil din punctul de vedere al sponsorizărilor, iar în prima jumătate a anului urmează să ne concentrăm eforturile pe evenimente mici şi medii de succes (suntem la un pas de a fi sold out la concertul Chris Rea cu 3 săptămâni înainte) şi pe găsirea headliner-ilor potriviţi pentru B’estfest-ul din iulie.

capital.ro a făcut o trecere în revistă a principalelor evenimente muzicale anunţate până în prezent pentru anul 2010.

Bobby McFerrin la Sala Palatului – 30 ianuarie

Bobby McFerrin este cunoscut din anii ’70 ca „omul-orchestră”, fiind  un renumit dirijor de muzică clasică şi creatorul celebrei melodii din anii ’88 „Don’t Worry, Be Happy!”. Tehnica sa vocală este una dintre cele mai complexe din muzica contemporană, trecând uşor de la un registru normal la efecte polifonice, percuţie vocală sau supratonuri.

Câştigătorul a zece premii Grammy va susţine un concert extraordinar la Bucureşti pe data de 30 ianuarie. Preţul biletelor pentru spectacolul organizat de Sound & Image Event la Sala Palatului este cuprins între 80 şi 150 de lei. Biletele pentru acest prim mare eveniment muzical din 2010 se găsesc la www.eventim.ro, casa de bilete a Sălii Palatului, reţeaua magazinelor Germanos din întreaga ţară, librăriile Cărtureşti, Magazinul Muzica, Unirea Shopping Center, magazinele Vodafone din ţară, la următoarele categorii: VIP: 250, I: 150, II: 120, III: 100 şi IV: 80 de lei.

Chris Rea la Sala Palatului – 6 februarie

Concertul britanicului care a vândut peste 30 de milioane de albume face parte dintr-un turneu european de promovare a celui mai recent album al său, „Still So Far To Go – The Best Of Chris Rea”, un album care, deşi anunţă prin titlu că muzicianul are în viitorul faţă, reprezintă o retrospectivă a întregii sale cariere. Albumul include două piese noi, „Come So Far, Yet Still So Far To Go” şi „Valentino”, restul find piese clasice ale solistului ca „Josephine”, „The Road to Hell” sau „Julia”. Biletele pentru concertul lui Chris Rea de la Bucureşti pot fi achiziţionate online, de pe Myticket.ro, în reţeaua magazinelor Diverta, pe următoarele categorii de preţ: 100 RON, 150 RON, 200 RON, 300 RON şi 500 RON.
 
AIR la Sala Polivalentă – 11 februarie

Trupa franceză de muzică electronică AIR va concerta pe 11 februarie la Sala Polivalentă din Capitală. Duo-ul Jean-Benoit Dunckel şi Nicolas Godin a intrat în atenţia criticilor cu albumele „Moon Safari”, „The Virgin Suicides”, „10.000 hz Legend” şi „Pocket Symphony” din 2007. Cel mai recent album al lor este „Love 2”, lansat anul trecut, şi pe care îl promovează în actualul turneu.

Numele trupei este un acronim pentru „Amour, Imagination, Rêve”, iar muzica lor, care se revendică din zona Jean Michel Jarre, Vangelis, Pink Floyd şi Serge Gainsbourg, exprimă foarte bine numele trupei. În 2009, formaţia a împlinit 10 ani de la debut, peste 6 milioane de albume vândute, peste 500 de concerte în întreaga lume şi prezenţe continue în primele locuri din topurile internaţionale.

La Bucureşti, aceştia vor prezenta cel mai recent material discografic, „Love 2”, lansat la începutul lunii octombrie. Biletele la concertul AIR costa 95 de lei si vor putea fi cumparate din 20 noiembrie: online la MyTicket.ro, Eventim.ro, TicketPoint.ro, şi in retelele Diverta si Germanos, librăriile Cărtureşti, magazinele Vodafone, Muzica, Off The Record, Sala Palatului şi din clubul Control.

Teresa Garcia Caturla la Sala Palatului – 12 februarie

Din seria World Music Masters, „marea doamnă a muzicii cubaneze” Teresa Garcia Caturla revine la Sala Palatului pe 12 februarie într-un nou spectacol „Live From Buena Vista – The Havana Lounge”, după trei concerte sold-out susţinute în Bucureşti în 2006, 2008 şi 2009. Artista a împlinit de curând 72 de ani, bucurându-se de o reputaţie construită în 5 decenii de muzică.

Spectacolul oferă o variatate de stiluri, de la son, mambo, cha cha sau salsa la rumba, timba, guajira sau danzon. Biletele pentru concertul Teresa Garcia Caturla  de la Bucureşti pot fi achizitionate de pe www.myticket.ro sau din reţeaua magazinelor Diverta, la diferite categorii de preţ în funcţie de poziţia în sală: 70, 100, 120, 140, 160 de lei.

Ten Years After şi New Model Army la Sala Palatului – 22 februarie

Ten Years After concertează în România pe 22 februarie, la peste 40 de ani de când făcea istorie la Woodstock cu piesele „I’m Going Home”, „Hear Me Calling”, „I’d Love to Change the World” şi „Love Like a Man”.

Concertul din România va fi deschis de trupa Riff iar bilete au costuri cuprinse între 50 şi 150 de lei şi sunt disponibile în reţeaua magazinelor Vreau Bilet din Unirea Shopping Center et.2, Pasajul Universităţii – Agentia Trident Touring, la Sala Palatului şi online prin vreaubilet.ro.

Trupa britanică de rock post-punk New model Armz va concerta la hard Rock cafe pe data de 26 februarie. Preţul unui bilet este de 50 de lei.

Jean Luc Ponty la Sala Palatului – 11 martie

Violonistul Jean Luc Ponty va concerta pentru prima oară în Bucureşti, după ce a fost primit cu căldură de publicul festivalului Stufstock (Vama Veche) şi de cel din Timişoara. De-a lungul carierei sale de jazz-man a colaborat cu artişti ca Frank Sinatra, Elton John, Chick Corea, John McLaughlin, Al Di Meola şi a cântat în toată lumea. Alături de Jean Luc Ponty vor mai cânta William Lecomte (keyboards), Guy Akwa Nsangue (bass) şi Damien Schmitt (tobe).

Concertul este organizat de Fundaţia Phoenix, iar biletele sunt disponibile de pe data de 1 noiembrie la magazinele Diverta, Muzica, Vodafone, Carturesti Germanos, precum si la Sala Palatului, la preţuri cuprinse între 100 şi 400 de lei.

Alphaville şi Bad Boys Blue la Sala Palatului – 28 martie

Pentru cei care trăiesc nostalgii pe piese ca „Big in Japan” sau „Forever Young”, concertul Alphaville şi Bad Boys Blue de pe data de 28 martie va fi un eveniment important. Evenimentul este organizat de Asociatia Culturală Teocta şi Kompas Events şi va avea loc la Sala Palatului, iar preţul unui bilet este de 40 de lei.

AC/DC în Piaţa Constituţiei – 16 mai

Show-ul AC/DCeste unul dintre cele mai importante concerte ale anului 2010, peste 7.000 de bilete fiind rezervate încă din prima zi de la punerea acestora în vânzare. Trupa vine cu spectacolul „Black Ice”, care promovează cel de-al cincisprezecelea album al trupei, lansat în octombrie 2008.

Turneul, primul după „Stiff Upper Lip” din 2000, a avut zeci de concerte sold out peste tot în lume şi a primit premiul pentru „Marele Turneu al Anului” acordat de Billboard Touring Awards. Până în prezent, turneul a avut încasări de peste 135,3 milioane de dolari, potrivit Billboard Boxscore.

„Thunderstruck”, „Black Ice”, „You Shook Me All Night Long”, „Let There Be Rock”, „Highway to Hell” şi „For Those About to Rock (We Salute You)” sunt printre piesele incluse în setlist. Preţul unui bilet dintre cele suplimentate, că primele s-au epuizat, costă 250 de lei sau 450 de lei la VIP.




Elton John în Piaţa Constituţiei – 5 iunie

Sir Reginald Kenneth Dwight, cunoscut sub pseudonimul Elton John, va marca Bucureştiul pe lista concertelor din ultimul turneu european. Voce dominantă a rock-ului anilor 1970, Elton John e unul dintre puţinii artişti care se pot mândri cu şapte albume consecutive plasate pe primul loc şi şase single-uri pe locul unu în SUA,  peste 250 de milioane de albume vândute şi peste 50 de hituri în Top 40. Va rămâne în istoria muzicii pop pentru că a crescut popularitatea pianului în rock’n’roll şi în cultura populară pentru lupta anti-SIDA, fiind un reprezentat al minorităţilor sexuale, şi pentru piesa „Candle in the Wind”, asociată cu moartea prinţesei Diana.

„Don’t Go Breaking My Heart”, „Sorry Seems to Be the Hardest Word”, „I’m Still Standing”, „Nikita”, „Sacrifice” sau „Something About the Way You Look Tonight” sunt printre cele mai fredunate hituri ale sale care vor fi interpretate şi în concertul de la Bucureşti. Categoriile de preţ pentru acest concert sunt: VIP – Champagne Golden Ticket – 650 lei; Categoria I – 350 lei; Categoria II – 280 lei; Categoria III – 220 lei; Categoria IV – 150 lei; Categoria V – 100 lei; Categoria VI – 90 lei.

Eric Clapton şi Steve Winwood Stadionul „Iolanda Balaş-Soter” – 11 iunie

O altă premieră pe 2010 este Eric Clapton, care va cânta alături de Steve Winwood pe Stadionul „Iolanda Balaş-Soter” pe 11 iunie. 16.000 de locuri sunt disponibile pentru fani, dintre care 12.000 de locuri în tribune şi pe scaune. Eric Clapton, singurul muzician inclus de trei ori în Rock and Roll Hall of Fame, şi Steve Winwood, chitaristul legendar poreclit „Slowhands”, au activat împreună în super-grupul Blind Faith, alături de Ginger Baker şi Ric Grech. Cei doi s-au reunit în 2008, când au susţinut un concert împreună la Madison Square Garden din New York, iar acum susţin un turneu european în care este inclus un show pe stadionul Wembley din Londra.

B’estfest la Romexpo – 16, 17, 18 iulie

Primul nume confirmat pentru cea de-a patra ediţie a festivalului este Faithless, care a concertat şi la ediţia din 2007, la care a avut cel mai bun show din program. Evenimentul din acest an se întinde pe doar 3 zile şi are loc mai târziu decât de obicei, între 16 şi 18 iulie, în aer liber.

„Am ajuns la cea de-a patra ediţie B’estfest şi suntem deosebit de bucuroşi că am reuşit să construim un brand românesc valoros într-un timp atât de scurt. În Europa, aproape fiecare ţară are cel puţin un festival internaţional de muzică de o asemenea anvergură, iar faptul că B’estfest a reuşit doar după câteva ediţii să pună Bucureştiul pe harta turneelor celor mai râvniţi headlineri internaţionali, să atragă numeroşi turişti străini şi să fie considerat unul cele mai importante festivaluri europene constituie un motiv în plus de mândrie pentru noi toţi”, a declarat Laura Coroianu, CEO Emagic.

Alcătuită din Maxi Jazz, Sister Bliss şi Rollo Armstrong, trupa Faithless este cunoscută în România mai ales pentru piesele care au consacrat-o în 1995 „Insomnia”, „God Is a DJ” sau „Bombs”. În prezent, la 4 ani după apariţia ultimului material, „To All New Arrivals”, Faithless se pregăteşte de lansarea unui nou album de studio, intitulat „Calling All The Faithful”, primul extras de pe acesta fiind single-ul „Sun To Me”.