În cadrul interciului acordat pentru N1, Laura Codruța Kovesi a declarat că va investiga toate acele infracțiuni legate de fraudă, în special frauda financiară, mai ales cea cu banii Uniunii Europene.

„În general, mă voi ocupa de frauda financiară, corupția, infracțiunile cu ‘guler’ alb”, a spus ea, descriind noua ei slujbă care începe la 1 ianuarie 2021, în cadrul Parchetului European (EPPO).

Aceasta a subliniat că vor fi investigate cazurile de fraudă financiară comisă împotriva bugetului Uniunii Europene cu daune mai mari de 10 mii de euro.

Sprijinul altori procurori europeni

„În calitate de procuror șef european treaba mea este să fiu sigur că iau toate măsurile administrative și organizatorice necesare pentru a începe EPPO și pentru a fi sigur că funcționează. Desigur, este o responsabilitate imensă; este o provocare uriașă, deoarece trebuie să găsim un răspuns comun pentru 22 de sisteme judiciare diferite din Europa.

Am sprijinul altor procurori europeni. Există un procuror european din fiecare stat membru participant. Vom avea procurori europeni delegați. Deci vom fi împreună o echipă puternică. Cred că vom face o treabă foarte bună”, spune aceasa pentru publicația mai sus amintită.

Ce cazuri intră în slujba ei

Laura Codruța Kovesi a mai precizat că slujba ei va include și uciderea jurnaliștilor Daphne Galicia și Ian Kucijak.

„Aceste tipuri de cazuri se află sub jurisdicția noastră. Ar trebui să spun că infracțiunile care au fost comise după 2017 intră sub jurisdicția EPPO.

De asemenea, doamna Galicia și dl Kucijak au scris mult despre aceste cazuri, au scris despre legăturile dintre politicieni, oameni de afaceri și cei care comit aceste tipuri de fraude.

Au plătit cel mai mare preț pentru aceasta și sper că EPPO va face o treabă excelentă. Vom investiga toate aceste infracțiuni în mod eficient și, în acest fel, îi putem recunoaște pentru efortul lor în dezvoltarea și expunerea acestor crime”, a spus ea.

Colegii ei sunt procurori buni

“Nu știu dacă sunt independenți sau nu, sau dacă li se permite să-și facă treaba sau nu. Nu pot să comentez pentru că nu știu. Dar sunt sigur că există o mulțime de procurori buni pentru că în activități anterioare am întâlnit o mulțime de procurori și judecători din acele state membre și am văzut că sunt profesioniști “, a adăugat ea.

Kovesi a confirmat că s-a întâlnit cu procurorul public din Serbia, Zagorka Dolovac, dar a adăugat că “nu a fost exact o întâlnire. Ne-am întâlnit la un seminar organizat de Banca Europeană de Investiții cu ocazia Zilei internaționale a anticorupției. Așa că am vorbit pentru o câteva minute. Și am vorbit despre provocările procurorilor.”

Sursă foto: Inquam Photos/ Octav Ganea