Preşedintele Klaus Iohannis a putut fi observat, vineri dimineață, de toți bucureștenii, deplansându-se într-un mod inedit. Președintele s-a urcat, vineri dimineaţă, pe bicicletă şi a pornit spre Palatul Cotroceni.

”Vreau să fiu parte din campania Vinerea Verde, pe care o găsesc foarte bună”, a afirmat șeful statului. El i-a îndemnat pe toţi românii să lase maşina personală acasă şi să utilizeze bicicleta sau transportul public.  Vineri dimineață a plouat ușor în Capitală, însă acest lucru nu l-a descurajat pe preşedinte.

Șeful statului a avut alături  de echipajul SPP care-i asigură protecția și paza. Iohannis s-a suit pe bicicletă la reședința prezidențială de la Vila Lac în jurul orei 8.30. Purtând casca regulamentară şi o geacă elegantă, închisă la culoare, președintele a făcut cu mâna trecătorilor şi echipelor de televiziune.

Iohannis, parte a campaniei Vinerea Verde

Campania “Vinerea Verde” a fost lansată, în 12 martie, de Ministerul Mediului, cu scopul de a reduce poluarea cauzată de transportul cu maşinile personale în marile oraşe. Acțiunea încurajează transportul alternativ spre şi de la serviciu. Atunci, ministrul Mediului, Tanczos Barna, a mers la serviciu cu metroul, cel al Culturii Bogdan Gheorghiu a mers pe jos şi a folosit metroul, în timp ce ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, cel al Energiei, Virgil Popescu, şi cel al Muncii, Raluca Turcan, au folosit maşini electrice. Tot în 12 martie, premierul Florin Cîţu a afirmat că a ajuns pe jos la Palatul Victoria. La rândul său, vicepremierul Dan Barna a mers pe jos la muncă, spunând că nu este prima dată când face acest lucru.

Șeful statului, metode inedite de deplasare

În urmă cu trei ani, preşedintele Klaus Iohannis a ieşit la o plimbare cu bicicleta în zona Parcului Herăstrău. “Observând vremea splendidă de primăvară, am decis să fac o plimbare. Am constatat că primăvara Bucureştiul este frumos, dar traficul este infernal, indiferent de anotimp şi de vreme. Cred că aici se impun câteva măsuri foarte, foarte serioase, de îmbunătăţire şi a infrastructurii de trafic, dar şi a reglementărilor în trafic. În rest, mi-aş dori să văd mai multă lume pe jos, mai multă lume pe bicicletă, dar cu timpul se întâmplă şi asta (…) Am făcut 3 minute de la reşedinţă şi până aici, m-am salutat cu câţiva şi am văzut feţe surprinse”, le-a spus, atunci, Klaus Iohannis jurnaliştilor care l-au aşteptat la Arcul de Triumf.

În 2016, preşedintele Klaus Iohannis a participat la campania “Pedalăm pentru Invictus 2017”. Acțiunea îşi propunea să sprijine militarii români răniţi în Afganistan să ajungă la Jocurile Mondiale Paralimpice din Canada. Atunci, Iohannis a mers cu bicicleta, fiind întrebat după eveniment dacă s-a antrenat pentru a participa şi a răspuns negativ, pentru că aceasta este “starea sa naturală”.

Sursa foto: Antena 3