Videoconferinţa a fost convocată de către preşedintele Consiliului European, Charles Michel, fiind cea de-a doua reuniune pe această temă, după cea organizată la data de 29 octombrie.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, liderii statelor membre UE au abordat aspecte legate de gestionarea curentă a crizei sanitare generate de pandemia de COVID-19, în principal cu privire la testare, vaccinuri şi măsuri luate la nivel naţional.

„În cadrul intervenţiei sale, preşedintele României a evidenţiat faptul că întărirea coordonării statelor membre este prioritară, în contextul în care răspândirea virusului la nivelul UE este în continuare îngrijorătoare.

În ceea ce priveşte testarea, preşedintele României a menţionat faptul că este importantă asigurarea schimbului regulat de informaţii şi de bune practici privind strategiile şi abordările de testare. Cu privire la recunoaşterea reciprocă a testelor, preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că acest demers ar facilita libera circulaţie în Uniune.

Există probleme specifice

Totodată, preşedintele României a arătat că există încă probleme specifice, care trebuie soluţionate pentru a facilita o abordare comună, cum ar fi corelarea testelor rapide cu cele RT-PCR, convenirea unui set de criterii şi condiţii comune pentru a se asigura un mecanism eficient”, arată Administraţia Prezidenţială.

Referitor la vaccinuri, şeful statului a apreciat eforturile Comisiei Europene în ceea ce priveşte negocierile cu producătorii de vaccinuri.

El a menţionat că, la nivel naţional, strategia de vaccinare anti-COVID-19 este în curs de finalizare şi, în acest sens, au fost luate în considerare orientările relevante ale Uniunii Europene şi ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Preşedintele Klaus Iohannis a arătat că desfăşurarea unei asemenea campanii de vaccinare pe scară largă, într-o perioadă de timp scurtă, implică o cantitate foarte mare de consumabile medicale şi a atras atenţia că trebuie luate toate măsurile necesare pentru a evita orice deficienţă care ar putea apărea în lanţurile de aprovizionare.

Procedurile de achiziție comune sunt utile

În acest context, şeful statului a subliniat că procedurile de achiziţie comune lansate de Comisia Europeană sunt utile şi reprezintă importante instrumente pe care statele membre se pot baza în campania de vaccinare.

El a reiterat importanţa unei comunicări publice adecvate în ceea ce priveşte vaccinarea, pronunţându-se pentru o campanie de comunicare eficientă la nivelul Uniunii, pentru a evidenţia beneficiile vaccinării împotriva COVID-19.

În ceea ce priveşte abordarea pe termen lung în domeniul sănătăţii, preşedintele Klaus Iohannis a salutat recentele propuneri ale Comisiei Europene privind consolidarea cooperării în cadrul Uniunii Europene.