Deutsche Welle scrie că președintele Klaus Iohannis este ”artizanul” impunerii unui buget al Apărării de minim 2% din PIB. Totodată, sursa citată subliniază faptul că șeful statului are experiența celei mai mari funcții în stat, iar experiența l-a făcut să învețe să înțeleagă mai multe informații specifice venite atât din partea Armatei cât și din partea serviciior secrete.

În același timp, presa germană spune că Iohannis a reușit se demonsreze că are disciplina necesară pentru a stăpânii funcția pe care o are, comunicând mai bine în limba engleză decât în limba română.

„Este artizanul impunerii bugetului Apărării de minim 2% din Produsul Intern Brut. Are experiența celei mai înalte funcții în stat, a învățat să citească și să înțeleagă informațiile specifice pe care le primește în fiecare zi de la diplomați, dinspre Armată sau de la serviciile secrete, nu se hazardează să vorbească despre lucruri pe care nu le știe, a demonstrat că are disciplina necesară stăpânirii unei funcții de prim rang și, în mod paradoxal, comunică mai bine în engleză decât în română,”, spune Deutsche Welle într un comentariu referitor la succesiunea șefiei NATO.

Klaus Iohannis, mai degrabă interesat de un portofoliu la vârful Uniunii Europene

Sursa citată mai precizează că postul de conducere al NATO va fi eliberat cu doi ani înainte ca șeful statului să își încheie mandatul, însă există posibilitatea ca această funcție să îi fie propusă.

„Fotoliul de lider al Alianței se eliberează anul viitor în septembrie, deci cu doi ani înainte ca președintele Klaus Iohannis să-și termine mandatul și e greu de crezut că, în aceste condiții, i se va propune.

Și chiar dacă i s-ar face această ofertă, s-ar putea să nu accepte, mai ales că în ultimii ani diferite surse au sugerat că președintele ar fi mai degrabă interesat de un portofoliu la vârful Uniunii Europene, a mai adăugat Deutsche Welle.