Cinci partide care nu au reuşit să obţină locuri în parlament au organizat aceste acţiuni de protest în diferite locuri ale oraşului. Unii cer organizarea unui nou vot.

Formaţiuni politice apropiate de preşedintele pro-rus Sooronbay Jeenbekov au dominat scrutinul în această fostă republică sovietică din Asia centrală, cunoscută pentru faptul că are un anumit pluralism, dar zguduită regulat de crize politice.

Partidele apropiate de Moscova

Partidele Birimdik şi Mekenim Kirghizstan, favorabile unei integrări mai mari a Bişkekului în Uniunea economică eurasiatica promovată de Moscova, au câştigat fiecare câte 25% din voturi, după numărarea a 98% din buletine, informează LA LIBRE BELGIQUE.

Birimdik îl are în rândurile sale pe fratele mai mic al preşedintelui, în timp ce Mekenim Kirghizstan este bănuit că reprezintă interesele clanului lui Rayimbek Matraimov, fost oficial politic vizat de manifestaţii anticorupţie.

Trei partide care nu au reuşit să atingă pragul /de intrare în parlament/ au organizat două manifestaţii luni, una reunind câteva sute de persoane şi cealaltă mai multe mii. Un candidat al unui partid de opoziţie a promis chiar, în aplauzele mulţimii, să adune „20.000 – 30.000 de persoane şi să răstoarne paşnic” guvernul.

Eliberarea fostului președinte

În context, trebuie precizat că manifestanţi antiguvernamentali au pătruns marţi în zori în clădirea care adăposteşte parlamentul şi administraţia prezidenţială la Bişkek, capitala Kîrgîzstanului, contestând rezultatul alegerilor legislative de duminică, au raportat mai multe media.

Ulterior, manifestanţii l-au eliberat din închisoare pe fostul preşedinte Almazbek Atambaev ”fără să facă uz de forţă sau de arme”, a declarat pentru AFP unul dintre partizanii săi, Adil Turdukuov, care a asistat la scenă.

Kîrgîzstan este o țară din Asia Centrală. Se învecinează la nord cu Kazahstanul, la vest cu Uzbekistanul, la est cu China, iar în sud-vest cu Tadjikistanul. Este un stat fără ieșire la mare și muntos.

Țara a făcut parte din Uniunea Sovietică până în 1991, când a devenit independentă. A rămas relativ stabilă în anii 1990, deși a devenit din ce în ce mai autocratică și autoritară în ultimii ani ai regimului lui Askar Akaev.