La începutul acestei luni, regimul Kim ar fi plasat un număr crescut de oficiali ai Ministerului Securității Statului (MSS) în regiune. Decizia a fost luată în urma unei alte măsuri de a închide podurile către China, în provincia Hamgyong de Nord.

O serie de informații de ultimă oră arată că au fost luate și alte măsuri, potrivit NationalInterest.

Potrivit Daily NK, Coreea de Nord a început să instaleze „ziduri din beton și cabluri de înaltă tensiune” de-a lungul frontierei sale cu China.

„Se construiesc pereți de beton mai înalți decât un adult și se instalează cabluri de 3300 de V de-a lungul întregii zone”, a declarat o sursă publicației.

„Când liderul nord-coreean Kim Jong Un a semnat un ordin de a construi zidurile, provizii, materiale și personal special au fost trimise în zonă. Zidurile nu se ridică dintr-o dată peste tot, ci se instalează în funcție de condițiile zonei. Primul teren pentru proiect a fost creat la 25 martie, în zona de frontieră a provinciei Chagang”.

Se pare că noile ziduri ar fi fost comandate direct de însuși Kim Jong-un, în timpul celui de-al optulea Congres al partidului, de luna trecută. Teza lui Kim, potrivit sursei Daily NK, este că zidurile sunt necesare pentru a „preveni infiltrarea virusului și a împiedica eforturile inamicilor interni și externi de a provoca probleme în Coreea de Nord”.

Liderul nord-coreean crede că paznicii nu sunt suficienți pentru a opri contrabanda și alte treceri ale frontierei, astfel încât sunt necesare ziduri fortificate.

Când Kim Jong-un a venit pentru prima dată la putere, în 2012, granița cub China avea fortificații, camere CCTV și garduri electrice din sârmă ghimpată.

„Zidurile sunt acolo pentru a preveni activitățile ilegale la frontieră, cum ar fi contrabanda și trecerea frontierei. Reducerea perioadei obligatorii de serviciu militar și, în consecință, reducerea numărului de soldați, ar fi putut influența decizia întăririi securității”, a adăugat sursa.

Tot presa sud-coreeană a dezvăluit că doi gardieni nord-coreeni au fost blocați în China după ce au fugit peste graniță în căutare de hrană. Gărzile de la granița nord-coreeană acceptă în mod tradițional mită de la contrabandiști, dar pandemia a făcut ca comerțul ilicit să încetinească.