Kelemen Hunor arată ce se află pe agenda ședinței de Guvern. Declarația vicepremierului a fost făcută la finalul unei şedinţe a coaliţiei de guvernare.

„În ceea ce priveşte prefecţii, am discutat şi am luat o hotărâre: intră miercuri ordonanţa de urgenţă privind modificarea statutului prefecţilor. Este un lucru important, asumat politic în programul de guvernare. Şi în Constituţie scrie clar că prefecţii sunt reprezentanţii Guvernului în teritoriu”, a  declarat Kelemen Hunor, la Palatul Parlamentului.

Kelemen Hunor arată ce se află pe agenda ședinței de Guvern

De asemenea, acesta a susținit că, după respectiva modificare legislativă, nu există un efort bugetar mai mare.

„Vor deveni prefecţii, din acest punct de vedere, numiţi politic şi asumaţi, aşa cum este şi normal şi a fost din decembrie în dezbatere publică acest proiect de ordonanţă. Are toate avizele, îl vom discuta în Guvern miercuri şi, după ce va fi aprobată OUG, sigur putem merge mai departe cu nominalizările prefecţilor şi subprefecţilor. De aceea, astăzi nu am luat o hotărâre cine şi unde va propune prefecţi”, a conchis vicepremierul.

Un potențial nevalorificat

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a transmis că în relațiile bilaterale dintre Ungaria și România există un potențial nevalorificat. Acesta este de părere că pot fi făcute îmbunătățiri în cooperarea pe plan economic şi energetic și nu numai.

Acesta a susținut că și cetățenii români ar beneficia de cooperarea dintre cele două țări, inclusiv maghiarii din Transilvania, conform unui interviu publicat în ziarul ungar Magyar Nemzet, citat de MTI.

„Ne vom preocupa să contribuim la acest proces”, a subliniat preşedintele UDMR, apreciind că mulţi dintre „colegii săi români” şi guvernul ungar sunt de asemenea deschişi faţă de îmbunătăţirea cooperării bilaterale.

Kelemen Hunor a menţionat că România şi Ungaria vor organiza o sesiune guvernamentală comună atunci când va putea fi prezentat şi un program comun specific, lucru care în opinia sa e greu de crezut că „se va întâmpla de la o lună la alta”, având în vedere relaţiile bilaterale „mai curând tensionate” în ultimii ani.

Vicepremierul a subliniat că formaţiunea sa şi maghiarii din Transilvania au fost dintotdeauna interesaţi de o strânsă cooperare între guvernele din Ungaria şi din România şi de posibilitatea de a „juca un rol de punte în acest sens”.

„Nu putem promite miracole în această privinţă, dar ce putem spune este că începerea cooperării va duce la creşterea încrederii”, a spus Kelemen Hunor.