Airubis Bulgaria a ieșit din clasamentul primelor zece companii, este deja a 11-a din cauza unei cifre de afaceri cu 5,3% mai mici, de 2,47 miliarde de euro.

Lukoil Bulgaria se află pe locul 22, cu venituri de 1,7 miliarde de euro, o scădere de 0,32%, urmată de Compania Națională de Electricitate pe locul 28 (locul 20 în anul precedent) cu o scădere de 12,7%, la 1,44 miliarde de euro. Cel mai mare salt dintre companiile bulgărești este al Astra Bioplant, care de la poziția 93 ajunge la poziția 44, cu o creștere de 61% a veniturilor de 985 de milioane de euro. Pe locul 49 se află distribuitorul de petrol Saksa, cu o cifră de afaceri de 912 milioane de euro, cu aproape 5% mai mult decât anul precedent. Urmează Kaufland Bulgaria – pe locul 61 și o creștere de 5,61% la 833 milioane de euro. Bulgargaz și Centrala Nucleară Kozlodui, companii de stat, sunt clasate pe locul 78, respectiv pe locul 82, urmate de Express Logistics and Distribution (88) a lui Delian Peevski, BA Glass Bulgaria (fosta fabrică de sticlă Drujba) (locul 98) și LIDL Bulgaria (locul 99).

Top 3

În Top 3 al acestui clasament intră trei societăți românești. Liderul pentru al șaselea an consecutiv este Automobile Dacia, care este o divizie a gigantului francez Renault. Veniturile sale au înregistrat o ușoară scădere de 0,11%, la 5,21 miliarde de euro. Pe locul al doilea și al treilea se află OMV Petrom și OMV Petrom Marketing, prima fiind cel mai mare producător de petrol și gaze din regiune, iar cea din urmă operând un lanț de stații de benzină în România. Veniturile ambelor sunt în creștere. Clasamentul include companii din Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Kosovo, Macedonia de Nord, Moldova, Slovenia, Serbia, România, Muntenegru și Croația. Potrivit SeeNews, pentru prima dată în istoria clasamentului, numărul comercianților cu amănuntul și cu ridicata este egal cu cel al companiilor de petrol și gaze – câte 25. Primele au raportat o creștere totală a veniturilor de 13%, până la un total de 27,5 miliarde de euro.

Cele mai mari dintre ele au sediul în România. Acestea sunt urmate de sectorul electricității cu 10 reprezentanți, sectorul auto cu 8 (plus 4 companii – producătoare de anvelope, care se încadrează în segmentul produselor din cauciuc). Producția de metal intră în clasament cu 3 companii, iar sectorul agricol cu 4, arată SeeNews.

Cele mai mari 100 de companii din sud-estul Europei raportează o încetinire a creșterii veniturilor în 2019 la doar 2,3%. Potrivit analizei SeeNews, motivul este legat de redresarea economică lentă a UE, care este principalul partener comercial al regiunii, precum și prețurile scăzute ale petrolului pe piețele internaționale. Veniturile totale ale celor mai mari o sută de companii din regiune raportează totuși un nou record istoric de 129,3 miliarde de euro în 2019, conform capital.bg.