Judecătorii de la Curtea Constituțională a României (CCR) au admis, miercuri, sesizarea asupra Legii pentru aprobarea OUG 91/2019 privind desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989. Curtea a decis că desfiinţarea IRRD 1989 este neconstituțională.

CCR a decis! Veste bună pentru Ion Iliescu

„Curtea Constituţională, în cadrul controlului legilor anterior promulgării, cu unanimitate de voturi, a admis obiecţia de neconstituţionalitate formulată de un număr de 33 de senatori aparţinând Grupului parlamentar al Partidului Social Democrat şi a constatat că Legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.91/2019 privind desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989 şi Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.91/2019 privind desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989 sunt neconstituţionale, în ansamblul lor”, potrivit unui comunicat al CCR, transmite Agerpres.

Proiectul, iniţiat de Guvern, a fost adoptat de Senat cu 84 de voturi „pentru” şi 54 „împotrivă”. Comisia juridică din Senat a dat raport de admitere.

Desființarea IRRD 1989, neconstituțională

Proiectul pentru aprobarea OUG 91/2019 privind desfiinţarea IRRD 1989, precum şi pentru abrogarea legii de înfiinţare a institutului a revenit în dezbatere la Senat după ce legea pentru respingerea OUG 91/2019 fusese trimisă la promulgare, dar a făcut obiectul unei sesizări de neconstituţionalitate formulată de Executiv, cu obiecţii respinse de CCR, dar şi al unei cereri de reexaminare din partea preşedintelui Klaus Iohannis.

În cadrul dezbaterilor din plenul Senatului, liderul grupului PSD, Lucian Romaşcanu, admitea că legea privind înfiinţarea acestui institut ar trebui corectată, reformată, dacă „pare depăşită”, însă a menţionat că nu vede raţiunea desfiinţării lui, fiind singurul dedicat cercetării a ceea ce s-a întâmplat în Decembrie 1989.

PSD făcut tot posibilul ca Institutului Revoluției Române, condus de Ion Iliescu pe viață, să nu fie desființat. Astfel, proiectul, iniţiat de Guvern, a fost adoptat pe 15 februarie de Senat, cu 84 de voturi “pentru” şi 54 “împotrivă”, iar comisia juridică din Senat a dat raport de admitere. Atunci, Partidul Social Democrat a trimis o sesizare la CCR.