Joe Biden lansează amenințări la adresa Chinei și a Rusiei: „America a revenit”. Astfel începe mesajul lui Joe Biden către lume, care coincide cu primul său discurs de politică externă și cu prima vizită la Departamentul de Stat.

Cel de-al 46-lea președinte american a atins numeroase subiecte, printre care mici insinuări voalate la adresa Rusiei și Chinei și cu privire la provocările globale despre climă și pandemie.

Joe Biden lansează amenințări la adresa Chinei și a Rusiei. Care sunt principalele provocări

„America a revenit, diplomația s-a întors în centrul politicii noastre externe: așa cum am spus în discursul meu inaugural, ne vom repara alianțele și ne vom angaja din nou cu lumea nu pentru a face față provocărilor de ieri, ci celor din astăzi și de mâine.

Trebuie să înfruntăm acest nou moment de provocări, de la pandemie până la criza climatică și la proliferarea nucleară, care pot fi rezolvate de națiuni numai lucrând împreună pentru cauza comună”, a spus Biden, potrivit Euronews.

„Trebuie să înfruntăm ambițiile în creștere ale Chinei și hotărârea Rusiei de a dăuna democrației, nu vom mai accepta acțiunile ostile ale Rusiei”, a reiterat președintele american, în vârstă de 78 de ani.

Un gând suplimentar este dedicat tocmai acestui din urmă „rival”, în apărarea adversarului Aleksei Navalnîi, care „ar trebui eliberat imediat și fără condiții”.

Tratatul de reducere a armelor strategice

Biden a vorbit și despre necesitatea de a întrerupe războiul din Yemen: „Acest război trebuie să se încheie și, pentru a sublinia efortul nostru, punem capăt întregului sprijin american pentru operațiunile ofensive asupra războiului din Yemen, inclusiv vânzările de arme”.

Biden a anunțat că va întrerupe planurile de retragere a trupelor de la bazele americane din Germania, prin redistribuirea a aproximativ 9.500 de militari.

Totodată, în așteptarea semnării unui ordin executiv care va crește numărul de refugiați primiți în Statele Unite la 125.000, comparativ cu cei 15.000 prevăzuți pentru anul acesta.

Primul rezultat obținut de Biden în politica externă: Ministerul rus de Externe a anunțat că a intrat în vigoare prelungirea Tratatului de reducere a armelor strategice (START).

Tratatul va rămâne în vigoare „exact așa cum a fost semnat, fără modificări sau completări” timp de cinci ani, până la 5 februarie 2026.

Administrația Biden a intensificat criticile față de Rusia

Moscova a subliniat că vor fi necesari „pași semnificativi” pentru a aduce dialogul bilateral Rusia-SUA cu privire la controlul armelor „pe o traiectorie mai stabilă, pentru a obține noi rezultate substanțiale”, care ar consolida stabilitatea strategică globală.

În opinia lui Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, „extinderea noului tratat START pentru cinci ani garantează că există limite verificabile pentru rachetele balistice intercontinentale rusești și bombardierele grele până în februarie 2026, evitând armele nucleare posibil necontrolate de tratat”.

Acesta din urmă a fost semnat inițial în 2010 de președinții Barack Obama și Dmitri Medvedev.

Ratificarea sa ulterioară a făcut parte dintr-o serie de angajamente între cei doi foști adversari ai Războiului Rece: de atunci, Administrația Trump s-a retras din alte două acorduri similare, ca parte a unei retrageri ample din acordurile internaționale.

Ambele părți, totuși, au anunțat săptămâna trecută planurile de extindere a acordului, deși Administrația Biden a intensificat criticile față de Rusia cu privire la mai multe aspecte, printre care implicarea sa într-o operațiune masivă de piraterie informatică în dauna agențiilor americane.