Inainte de a planui o seara de jocuri in familie, insa, trebuie avute in vedere anumite aspecte esentiale. Participantii au, in general, gusturi diferite, iar alegerea unui joc va avea loc intr-un mod arbitrar. Si ce alt mod mai distractiv de a alege jocul decat prin tragere la sorti? Cine se supara poate primi drept pedeapsa o sarcina mai putin placuta: sa isi faca ordine in camera sau sa ajute la prepararea cinei.

Conform https://www.onlineautomatenspiele.net, prin intermediul jocurilor educative copiilor le pot fi insuflate anumite valori. Acestia pot invata cat de important este sa respecti regulile si faptul ca trebuie sa fie corecti unul fata de celalalt. Urmariti-i cu atentie, deoarece copiii au tendinta de a face orice le sta in putinta pentru a castiga. Uneori, cand victoria este departe, acestia pot incerca tot felul de tertipuri ca sa fie declarati invingatori la final. Corectati aceste deprinderi invatandu-i despre importanta onestitatii acasa si in societate.

Jocurile pot fi formate din diverse imagini, sunete, cuvinte, implicand la un moment dat anumite miscari si obiecte. Pe parcurs se poate realiza cu putina imaginatie o adevarata recuzita destinata serilor in familie – de la acuarele pana la masti, costume, body painting, peruci si nelipsitele jocuri de rummy, Twister, Monopoly sau sah.

Jocuri pe care le puteti incerca in familie

Cubul cu emotii reprezinta o alta alternativa pe care parintii trebuie sa o ia in calcul pentru serile in familie. Este nevoie de un banal cub de carton sau o cutie pe care sa schitam diverse fete ce transmit anumite emotii: suparare, furie, bucurie, uimire, tristete, spaima. Participantii rostogolesc pe rand cubul, mimand emotia respectiva. Apoi, au la dispozitie cateva minute pentru a povesti un anumit moment din viata lor cand au trait respectiva stare. Aruncati cubul cu emotii pentru a-i ajuta pe copii sa se cunoasca mai bine si, totodata, pentru a-si intelege mai bine emotiile si reactiile.

Mergem mai departe si lucram la imbogatirea vocabularului cu ajutorul „Povestii fara sfarsit”, despre care cei de la Onlineautomatenspiele.net spun ca este foarte distractiva. Participantii formeaza un cerc, astfel incat fiecare sa se poata urmari intre ei in timp ce povestesc. La mijloc se asaza o clepsidra, necesara masurarii timpului de povestire. Povestea va incepe cu un singur personaj, specificandu-se locul si timpul desfasurarii actiunii. Pe rand, jucatorii isi vor imagina continuarea povestii in functie de momentul in care s-a oprit cel de dinainte.

 

Pentru un plus de miscare va recomandam jocul „Pestisorii aurii si oceanul cu rechini”. Jucatorii isi vor imagina ca sunt pestii care inoata in apa oceanului, iar la semnal apar rechinii si participantii vor fi nevoiti sa se ascunda prin toate cotloanele casei. Acest joc educativ ii va ajuta pe cei mici sa se concentreze mai bine, le va dezvolta flexibilitatea si le va testa simultan spontaneitatea.

Organizati periodic o seara in familie pentru a va consolida prin joaca relatiile cu copiii dumneavoastra. Jucandu-se, vor descoperi mai multe despre sentimentele si gandurile noastre, fara a pune intrebari la obiect si fara a naste anumite tensiuni. Jocurile raman cel mai natural mod prin care putem invata multe lucruri, simtindu-ne in largul nostru. (P)

Autor: SeoPower.ro