Profesia de monitor-animator este una dintre cele mai noi intrate pe piata muncii din Romania. Modelul a fost imprumutat din Occident, asa cum s-a intamplat cu multe alte profesii noi. “Ideea de a deschide un program de formare a monitorilor mi-a venit de la niste prieteni din Franta, in 1998, care ne-au facut o vizita la scoala – isi aminteste Mona serbanescu, presedinta Fundatiei Preasfanta Fecioara Maria, sub patronajul careia functioneaza o scoala si o gradinita privata. Grupul de copii francezi veniti in vacanta erau insotiti si de monitori calificati. Relatia lor cu copiii m-a impresionat, pentru ca monitorii erau un fel de prieteni mai mari, dar, in acelasi timp, cei care organizau activitatile copiilor independent de cele facute de profesori. La finalul vizitei in Romania, copiii au prezentat un spectacol impreuna cu monitorii.



Jocul lor
m-a facut sa inteleg cat este de important sa i se dea copilului libertate, dar, in acelasi timp, sa existe langa el un frate mai mare care sa-l orienteze si sa se implice in ceea ce face in timpul liber.”
Atunci, Mona serbanescu s-a gandit sa creeze aceasta activitate si in Romania, pentru ca efectiv si-a dat seama de beneficiile pe care le-ar putea aduce monitorii-animatori in educarea copiilor. De la dorinta pana la punerea in practica a fost nevoie de cativa ani. In Codul Ocupatiilor din Romania, animatorul a fost introdus de-abia dupa vreo doi ani.



Specializarea instructor-animator si instructor pentru activitati extrascolare a fost introdusa apoi si in liceele cu profil pedagogic. Din pacate, in sectorul public de invatamant nu exista inca posturi speciale pentru astfel de persoane. Doar in sectorul privat nevoia a inceput sa apara, pentru ca programul scolar continua si in vacante. La sediul gradinitei “Arc-en-Ciel”, pe timpul verii, vin si scolarii de la clasele care functioneaza in cadrul Fundatiei. Este locul unde se joaca, dar in mod organizat. Adica au alaturi de ei un monitor-animator care se ocupa de organizarea si supravegherea modului cum isi petrec timpul. Cu ajutorul a doi animatori voluntari, in vara aceasta, copiii au scos o revista pe care au conceput-o, editat-o si distribuit-o singuri.




“La inceput am gasit persoane pe care le-am instruit informal – declara dna serbanescu. Ulterior am organizat cursuri speciale pentru monitori-animatori, pentru ca responsabilitatea lor este mare si cu totul speciala fata de a unui cadru didactic.” In timpul scolii, monitorii-animatori se ocupa de copii in pauze. Dupa terminarea cursurilor ei au responsabilitatea organizarii programului, altul decat cel de pregatire a temelor, pentru elevii in regim de semi-internat. Tot ei sunt cei care se ocupa de organizarea diferitelor evenimente cu prilejul zilelor de nastere sau onomastica ale copiilor.



Ei insotesc elevii sau copiii de gradinita, in vacantele organizate la mare sau la munte, in tara sau in strainatate. “Ei nu dubleaza profesorii – ne explica Gina Moldoveanu, institutor la scoala nr. 85 din Bucuresti. Am avut ocazia, mergand cu un grup de elevi in vacanta in Grecia, sa vad cum isi desfasoara monitorii activitatea acolo. Ei insoteau copiii la masa, la programul sportiv sau educativ organizat de profesori, ii supravegheau pe plaja, dar si in camere la curatenie. Era o adevarata armata de monitori. Profesori, doar foarte putini. Monitorii erau un fel de frati mai mari ai copiilor. Nici nu erau departe de varsta lor. Multi dintre monitori proveneau din randul celor care fusesera elevi si au stat in vacanta in taberele respective.”




In marile orase, firmele au inceput sa organizeze spatii speciale pentru jocul copiilor, in intervalul in care parintii sunt la cumparaturi, spre exemplu. Altele au cluburi pentru organizarea evenimentelor. Timp de opt ore, animatorii se ocupa cu asigurarea bunei dispozitii a copiilor. De aceea ei trebuie sa stie tot felul de jocuri si sa aiba foarte multa imaginatie pentru a inventa mereu lucruri noi sau pentru a putea face fata solicitarilor nebanuite ale copiilor, dar si sa joace, daca este nevoie, roluri de clovni sau alte personaje indragite de cei mici.


De la jocul copiilor, la distractia adultilor, animatorul a inceput sa fie o persoana din ce in ce mai cautata si in Romania. Acum, in ofertele de joburi de vara se intalnesc si anunturi de genul “Animatori Grecia care vor lucra in hoteluri. Responsabilitati: buna desfasurare a programului de animatie, propunerea programului catre oaspetii hotelului, activitati sportive in timpul zilei (polo de apa, volei, ping pong, aerobic, sporturi de apa), precum si evenimente culturale si sportive din cursul serii. Trebuie sa fie o persoana dinamica, sa aiba spirit de echipa si capacitate de comunicare.” Din pacate, in toti acesti ani, in Romania nu au debutat, decat sporadic, cursuri de specializare reala a animatorilor, nici pentru copii, nici pentru adulti. Chiar daca, aparent, jobul lui este distractia, responsabilitatea este enorma.




“Copiii, la fel ca si adultii, invata mult mai bine si mai usor din jocuri. Monitor-animatorul este altceva decat educatorul. Un student poate deveni un model pe care copilul il poate urma.”







Mona Serbanescu, presedinte
Fundatia Preasfanta Fecioara Maria






“Sistemul de organizare a unei tabere de vara la mare cu ajutorul unei armate de monitori, asa cum am vazut in Grecia, mi-a dat speranta si curajul ca am putea si noi initia asa ceva in Romania.”










Gina Moldoveanu,
instituror, Scoala nr.85, Bucuresti






Liliana Bacalu: “Jobul meu este sa ma joc cu copiii”


A absolvit scoala postliceala de asistenti sociali in anul 2000 si acum este studenta la Facultatea de Psihologie. A ajuns monitor printr-o intamplare. La inceput, nici nu stia despre ce este vorba.



A urmat cursurile organizate prin Fundatia Preasfanta Fecioara Maria. “Atunci am descoperit ca sunt un copil. Invartindu-ma printre oameni mari, uitasem de copilarie. Acum, copiii au devenit familia mea. Deja vrem sa stam toti pe aceeasi strada. De-abia astept sa treaca duminica pentru a ma intalni cu ei. Ce poate fi mai placut decat sa te joci toata ziua?”


Profilul monitor-animatorului

Nu are importanta pregatirea,
ci bagajul de cultura generala.

Varsta minima: 16 ani. Sunt preferate persoanele tinere, deoarece sunt “acceptate” mai usor de catre copii in mediul lor de viata si joc.

Trebuie sa fie persoane foarte creative, spontane, flexibile
si dezinvolte.

Trebuie sa fie persoane cu o foarte mare putere empatica.

Este esentiala capacitatea de comunicare si o buna sanatate, deoarece jocul cu copiii consuma multa energie.

Programul de lucru, chiar daca este de opt ore, se desfasoara limitat in pauze sau in ore destinate special jocului.

Salariul de pornire: salariul minim pe economie. Un animator pentru adulti in zona turistica poate fi insa de 400 euro, pentru animatori fara experienta, 650 euro, pentru animatori cu specializare,
si 900 euro, pentru animator sef.