Etapele concursului

Candidaţii care doresc să participe la o procedură de selecţie trebuie să completeze un formular de înscriere on-line şi să îl trimită înainte de expirarea termenului prevăzut pentru înscrieri. Aceste formulare de înscriere trebuie privite cu toată seriozitatea – însăşi completarea lor necesită destul de mult timp.

Noua procedură de selecţie va cuprinde două etape – un test de admitere pe calculator, organizat în statele membre (şi în unele ţări terţe) şi o etapă de evaluare, care se va desfăşura la Bruxelles. Pe site-ul oficial al joburilor Uniunii Europene (www.eu-careers.eu) şi în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene vor fi publicate informaţii detaliate despre fiecare concurs în parte.

Candidaţii care reuşesc la etapa de evaluare vor fi incluşi pe o „listă de rezervă”. Aceasta este o bază de date din care instituţiile UE pot selecta personal dintre candidaţii care au reuşit să încheie cu succes procedurile de selecţie organizate de EPSO.

Toţi participanţii vor fi informaţi în legătură cu rezultatele obţinute.

În cazul celor mai multe concursuri organizate pentru posturi cu caracter general, listele de rezervă vor fi valabile până la data finalizării ciclului concursurilor din anul următor (adică doar timp de 1 an) organizate pentru posturi similare. Pentru alte profiluri, listele de rezervă vor fi valabile pe o perioadă mai lungă.

Testul de admitere

Testul de admitere se va axa mai mult pe testarea competenţelor şi mai puţin pe testarea cunoştinţelor. Testarea cunoştinţelor despre UE a fost eliminată din această fază.

Ea se va face prin intermediul unor exerciţii axate pe profilul postului, în cadrul etapei de evaluare. Testul de admitere va cuprinde testarea pe calculator (CBT) a abilităţilor cognitive (raţionament verbal, numeric şi abstract) şi a comportamentului în anumite situaţii, precum şi evaluarea competenţei profesionale, în funcţie de profilul căutat.

Rezervarea unei date pentru testul de admitere

După validarea înscrierii, candidatul va fi contactat în interval de 48 de ore (numai prin intermediul contului EPSO) şi va fi invitat să rezerve on-line o dată pentru susţinerea testului de admitere pe calculator, fiindu-i indicat şi un termen limită până la care se poate face rezervarea. Sistemul de rezervare permite alegerea unei date pentru susţinerea testului la unul dintre centrele de examen.

Atenţie!

Rezervaţi o dată de examen până la expirarea termenului-limită indicat. Dacă nu respectaţi acest termen, nu veţi mai putea rezerva, deşi alţi candidaţi la acelaşi concurs ar putea avea, în continuare, posibilitatea să o facă. Toţi candidaţii au la dispoziţie acelaşi număr de zile pentru a rezerva o dată pentru susţinerea testului, indiferent de momentul în care se înscriu la concurs.
Verificaţi-vă contul EPSO cel puţin de două ori pe săptămână, pentru a vă asigura că nu rataţi informaţii noi sau schimbări importante.
Evaluarea

Etapa de evaluare permite testarea corectă şi responsabilă a tuturor competenţelor cheie. Accentul se va pune mai mult pe testarea competenţelor corespunzătoare profilului postului decât pe cunoştinţele cu caracter general. Pe baza unei grile de competenţe îmbunătăţite, vor fi selectate exerciţii care să permită evaluarea, cel puţin de două ori, a abilităţilor căutate. În funcţie de tipul de concurs, testele din această etapă vor dura o jumătate de zi sau o zi întreagă. Evaluarea se va face în a doua limbă a candidatului (engleză, franceză sau germană), cu excepţia profilurilor care necesită demonstrarea unor abilităţi lingvistice specifice.

În funcţie de tipul de post avut în vedere, etapa de evaluare va include, în general, următoarea combinaţie de elemente:

Administratori

  •     studiu de caz în domeniul pentru care candidează concurentul
  •     exerciţiu de grup
  •     prezentare orală
  •     interviu structurat.

Lingvişti

Lingviştii vor fi evaluaţi printr-o procedură mai strict delimitată, axată pe competenţele specifice necesare, care va cuprinde:

  •     teste lingvistice practice
  •     exerciţiu de grup
  •     prezentare orală
  •     interviu structurat.

Asistenţi

  •     teste practice de evaluare a abilităţilor profesionale
  •     exerciţiu „e-tray” (simularea situaţiei în care candidatul primeşte o serie de e-mailuri la care trebuie să reacţioneze)
  •     interviu structurat.

Specialişti

Procedura de selecţie pentru specialişti va fi structurată astfel încât unul dintre criteriile primordiale de evaluare a candidaţilor să fie cunoştinţele cheie în domeniul de concurs. Din acest motiv, pentru majoritatea profilurilor din această categorie etapa prealabilă a testelor de admitere nu va avea loc, decât dacă numărul candidaturilor declarate valabile depăşeşte un anumit prag.

În schimb, vor fi evaluate formularele de candidatură şi CV-urile candidaţilor, după un set de criterii prestabilite. Candidaţii admişi la concurs vor fi invitaţi să participe direct la un program de evaluare care va cuprinde una sau toate probele de mai jos:

  • studiu de caz detaliat în domeniul de concurs
  • interviu structurat
  • teste de raţionament verbal, numeric şi abstract
  • exerciţiu de grup.

Grila de competenţe

Procedura de selecţie a personalului UE se va axa pe competenţe şi nu doar pe cunoştinţe. În plus faţă de gradul de competenţă în domeniul de concurs, vor fi urmărite şapte competenţe generale care au fost identificate ca fiind cele mai relevante pentru o persoană care lucrează în instituţiile europene.

Prin urmare, în cadrul viitoarei proceduri de selecţie, competenţele enumerate mai jos vor fi evaluate prin cel puţin două exerciţii.

  • capacitatea de a analiza şi soluţiona probleme – candidatul poate identifica elementele critice în probleme complexe şi găsi soluţii creative şi practice
  • abilităţi de comunicare – candidatul poate comunica cu claritate şi precizie, atât oral cât şi în scris
  •  capacitatea de a obţine calitate şi rezultate – candidatul îşi asumă responsabilitatea de a-şi îndeplini sarcinile la un înalt nivel calitativ, demonstrând spirit de iniţiativă în această direcţie şi respectând procedurile stabilite
  • capacitatea candidatului de a învăţa şi de a-şi dezvolta competenţele – acesta demonstrează că îşi poate dezvolta şi îmbunătăţi competenţele personale şi cunoştinţele despre organizaţie, precum şi despre contextul în care funcţionează organizaţia
  • capacitatea de a prioritiza şi organiza – candidatul demonstrează că îşi poate duce la îndeplinire sarcinile în ordinea priorităţilor, că este flexibil şi că îşi poate organiza eficient volumul de lucru
  • flexibilitate – candidatul dovedeşte că poate rămâne eficient în condiţiile unui volum mare de muncă, că este capabil să abordeze în mod pozitiv frustrările existente la nivel de organizaţie şi că se poate adapta la un mediu de lucru în schimbare
  • capacitatea de a colabora – candidatul demonstrează că poate coopera eficient cu alte persoane atât în cadrul echipelor, cât şi în afara organizaţiei şi că respectă diferenţele dintre oameni

În cazul administratorilor, va fi evaluată încă o competenţă: spiritul de lider – candidatul dovedeşte că îi poate gestiona, pregăti şi motiva pe cei cu care lucrează, pentru a obţine împreună rezultate.
JOBURI DISPONIBILE ACUM EPSO/AST/121/12 – Conference Technicians (AST 3) Accounting Officer și IT Developer la European Defence Agency
Policy expert și Junior policy expert (crisis management) la European Banking Authority
Stagii plătite în Parlamentul European pentru tinerii români

Parlamentul European oferă tinerilor absolvenți oportunitatea de a se familiariza cu modul de funcționare al acestei instituții și de a acumula experiență profesională internațională, prin intermediul unor stagii plătite în cadrul direcțiilor Secretariatului General din Bruxelles și Luxembourg.
Numite și Bursele Robert Schuman, se desfășoară de două ori pe an, câte cinci luni fiecare și pot fi Stagii cu opțiune jurnalism (pentru cei care doresc să lucreze în relațiile cu media) și Stagii cu opțiune generală (pentru toate celelalte specializări).
În această perioadă se derulează procesul de transmitere a aplicatiilor pentru stagiile plătite care încep la 1 martie 2013. Aplicațiile se depun online până la data de 15 octombrie, prin completarea unui formular care se găsește pe site-ul Parlamentului European.
"Este o excelentă ocazie pentru tinerii foarte bine pregătiți din România, care doresc să își înceapă sau să își continue activitatea profesională în străinătate, într-o instituție europeană. Stagiile sunt plătite cu aproximativ 1.200 de euro pe lună, asigurarea medicală este inclusă, iar transportul din localitatea de reședință către Bruxelles sau Luxembourg și înapoi este decontat", subliniază pe site-ul său europarlamentarul Petru Luhan.