Angajatorii europeni oferă, prin intermediul Eures România, 420 de locuri de muncă, cele mai multe fiind disponibile în Olanda, iar cele mai puţine în Slovenia, informează Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM).

Conform datelor centralizate, în Olanda sunt vacante 135 de posturi, printre care cele de culegător fructe, culegător de căpşune în sere, instalator sanitar, de încălzire şi aparate de aer condiţionat, muncitor necalificat în grădinărit, muncitor în seră de flori, muncitor în producţia de roţii şi procesor bulbi de flori.

În acelaşi timp, operatorii economici din Germania pun la dispoziţia muncitorilor români un număr de 123 de locuri de muncă, de la îngrijitor persoane vârstnice în azil, instalator instalaţii sanitare, de încălzire şi gaz, tâmplar, parchetar, lăcătuş şi electrician, până la cameristă, bufetier, preparator de îngheţată, specialist IT, consultant IT şi dezvoltator software.

Salariile variază între 2035 euro și 2400 euro brut pe lună și poate trece de aceste sume pentru domeniile din IT.

De asemenea, 84 de posturi sunt disponibile în Austria (faianţar, instalator sanitar şi de încălzire, lăcătuş mecanic în construcţii, stivuitorist, electrician, operator CNC, tâmplar ferestre, tâmplar producţie de mobilier, reactJS frontend developer, montator de mobilă), 49 în Norvegia (montator folii ferestre/parbrize maşini, instalator, electrician, tâmplar/dulgher, ospătar, tinichigiu auto, vopsitor auto, mecanic auto), 15 în Spania (tehnician mecanic şi electric la întreţinere echipamente), 12 în Slovacia (sticlar) şi două posturi de programator în Slovenia.

ANOFM precizează că pentru ocuparea acestor posturi vacante se solicită experienţă şi/sau calificare în domeniu, precum şi cunoştinţe bune/foarte bune de limbă a statului respectiv sau de limbă engleză.

Persoanele interesate se pot prezenta la sediul agenţiei judeţene pentru ocuparea forţei de muncă și adresa consilierului Eures pentru îndrumare.