Companiile aeriene din România ar avea nevoie imediată de 200 de piloţi, astfel ca se fac angajări. Între timp traficul aerian creşte, iar operatorii măresc flotele, deci și numărul de angajați. În acest fel, pregătirea unui pilot nu va mai dura, ca până acum, doi ani.

Poţi ajunge la manşa unui avion ultrauşor cu doar 100 de ore de pregătire. 45 în zbor şi restul teorie. De aici, până la a transporta pasageri în toată lumea nu mai este decât un pas, scrie Digi24.

Licenta pentru a putea pilota un avion privat este în jur de 8.000 de euro. Costurile sunt de zece ori mai mari pentru cei care vor să fie piloţi de linie. În total, piloții de linie trebuie sa acumuleze minimum 200 sau chiar 300 de ore de zbor, in functie de cerintele companiei.

E nevoie in plus de specializare pe un anumit tip de aeronavă, de ore de zbor pe timp de noapte plus pregătire într-un simulator.

„Pragul a scăzut, din nevoia de piloţi, de exemplu sunt companii care înainte solicitau ca la interviu să te prezinţi cu cel puţin 400 de ore de zbor. Acum pragul a scăzut la 200 de ore. Nu a scăzut calitatea, se vor da responsabilităţi eşalonat după experienţa lui de zbor”, spune Mircea Andreş – instructor de zbor.

Într-un an şi jumătate, cei silitori pot ajunge sa piloteze un Boeing 737, de exemplu, folosit pentru transportul pasagerilor în toata lumea.

În România un pilot de linie câştigă undeva lunar între 3.000 şi 5000 de euro.

Banii câştigaţi lunar pot ajunge chiar şi la peste 10.000 de euro dacă piloţii operează avioane in Orientul Mijlociu sau Asia.