Guvernul nipon ia în considerare să instituie starea de urgenţă pe o perioadă de şase luni, ca răspuns la pandemia de coronavirus, potrivit Reuters, care citează postul de televiziune nipon TBS. Declararea stării de urgenţă va permite autorităţilor să închidă unităţile de învăţământ şi să instituie izolarea la domiciliu a japonezilor, vizând în special capitala Tokyo şi trei prefecturi învecinate, între care Osaka.

Pe parcursul stării de urgenţă, aceste prefecturi vor decide durata de timp pentru măsurile lor individuale, a transmis TBS, citând surse oficiale, care s-au exprimat sub rezerva anonimatului, transmite Agerpres.

Pentru a evita o presiune prea mare asupra sistemului de sănătate şi alte efecte nedorite pe scară largă, guvernatorii zonelor vizate de starea de urgenţă vor cere populaţiei să se abţină să iasă afară, cu excepţia cumpărăturilor de produse alimentare, dar vor fi asigurate serviciile esenţiale, inclusiv asistenţa medicală şi transportul.

Abe este supus unei presiuni crescânde pentru a lua măsuri de urgenţă cu scopul de a limita răspândirea coronavirusului în contextul creşterii numărului de contaminări. Guvernatorul Tokyo, Yuriko Koike, ceruse locuitorilor capitalei să adopte telemunca pe cât posibil şi să evite ieşirile din casă în weekend.

„Nu ni s-a comunicat nimic oficial deocamdată, dar ne pregătim în ideea că Tokyo va fi desemnat” în principiu printre regiunile vizate de starea de urgenţă, a declarat Koike presei luni.  Premierul Shinzo Abe urmează să aibă luni consultări cu un comitet de experţi care face recomandări guvernului pentru gestionarea crizei sanitare şi mai multe media locale speculează că starea de urgenţă va fi instituită începând de marţi.

Chiar dacă este vecină cu China, focarul de unde a pornit epidemia de COVID-19, Japonia a fost până în prezent mult mai puţin afectată de pandemie decât Europa sau SUA. Arhipelagul nipon totaliza duminică 4.563 de cazuri, dintre care 700 pe nava de croazieră Diamond Princess, şi 104 decese, potrivit Kyodo.

Creştere alarmantă a numărului de cazuri COVID-19

Numărul de cazuri a crescut semnificativ în ultimele două săptămâni, în special, la Tokyo, unde duminică au fost înregistrate 143 de noi contaminări, un nou record local, ceea ce ridică la 1.033 numărul persoanelor testate pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 în capitala japoneză, conform agenţiei nipone de presă.

În acelaşi timp, comandantul forţelor SUA în Japonia a declarat luni stare de urgenţă sanitară la bazele militare americane din regiunea estică Kanto, inclusiv Tokyo, după creşterea numărului de contaminări cu noul coronavirus în ultimele zile, transmite Reuters.

„Din cauza creşterii constante a cazurilor de COVID-19 la Tokyo, am decretat starea de urgenţă sanitară publică pentru trupele americane din regiunea Kanto”, a anunţat general-locotenentul Kevin Schneider, comandantul forţelor SUA din Japonia într-un comunicat, citat de Reuters. „Acest ordin vizează toate bazele forţelor terestre, maritime şi aeriene în zonă”, conform textului.