Cel mai mare producător britanic de vehicule, Jaguar Land Rover (JLR) a anunțat că uzina sa din Solihull va intra într-un amplu proces de retehnologizare menit să permită, în viitor, asamblarea unor noi modele Range Rover și Range Rover Sport care, din 2020, ar putea avea și sisteme electrice de propulsie. Pe lângă efectele benefice pe termen lung, acest plan implică și mutarea totală a asamblării de modele Land Rover Discovery la noua uzină a grupului din Slovacia.

Uzina JLR de la Nitra poate asambla în prezent circa 150.000 de unități pe an, însă, la nevoie, poate majora producția până la peste 300.000 de unități. Este prima unitate de producție a grupului din afara Marii Britanii. Tot la uzina din Slovacia va fi asamblat, în viitorul nu foarte îndepărtat și modelul Land Rover Defender.

„Această investiție semnificativă în retehnologizarea uzinei din Solihull este necesară pentru a putea industrializa următoarea noastră generație de modele Land Rover de top. De asemenea, la uzina din Halewood pregătim asamblarea viitorului Evoque. Decizia de a muta producţia Land Rover Discovery în Slovacia şi posibila pierdere a unor angajaţi cu contract de muncă temporar în Marea Britanie este una dificilă, dar face parte din strategia noastră de producţie pe termen lung”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei.

Pe lângă Jaguar Land Rover, în Slovacia mai sunt prezenţi alţi trei constructori auto – Peugeot Citroen, Volkswagen şi Kia. Împreună, aceşti producători asamblează anual în statul din Europa Centrală peste un milion de vehicule. Slovacia are una dintre cele mai mari producţii auto per capita din lume.