Guvernul de la Roma caută modalităţi pentru a sprijini băncile cu probleme fără a încălca însă prevederile Uniunii Europene referitoare la ajutoarele de stat, care obligă investitorii să suporte o parte din pierderi şi îi protejează pe contribuabili. 

Instituţiile financiare vor putea solicita preventiv recapitalizare, injecţii de capital şi garanţii de stat 

Monte Paschi va fi prima bancă care va solicita finanţare conform acestui program, după ce în decembrie nu a reuşit să obţină bani de la investitori. BCE a cerut creditorului italian să strângă 8,8 miliarde de euro pentru a-şi întări bilanţul, conform planului de recapitalizare solicitat de Monte Paschi. 

Aprobarea parlamentară pentru planul Guvernului de 20 de miliarde de euro era necesară pentru a permite statului italian să contracteze noi datorii. Povara datoriei publice a Italiei, echivalentă cu 133% din PIB, este a doua ca mărime din zona euro după cea a Greciei. 

Un eventual faliment al Monte dei Paschi, cea mai veche bancă din lume, ar pune în pericol economiile a zeci de mii de italieni şi, de asemenea, ar avea repercusiuni asupra întregului sector bancar italian, care are credite neperformante de 360 de miliarde de euro, aproape o treime din totalul întregii zone euro. 

Cele mai mari bănci italiene, UniCredit şi Intesa Sanpaolo, sunt prezente şi pe piaţa din România.

AGERPRES