În sfârşit vin veşti bune din Italia! Peste 10 zile, locuitorii din peninsulă s-ar putea bucura de redeschiderea restaurantelor şi a şcolilor, potrivit unui anunţ făcut, vineri, de către premierul Mario Draghi.

Se va acorda prioritate activităţilor în aer liber începând cu 26 aprilie

Mai precis, măsurile de relaxare se vor institui începând cu ziua de luni, 26 aprilie, scrie agenţia AFP.

Mario Draghi, exprimând un „optimism prudent”, spune că Guvernul a decis să-şi asume un „risc calculat” şi să clasifice regiunile italiene ale căror date epidemiologice sunt satisfăcătoare în zona ‘galbenă’ (risc moderat), în care restricţiile sunt mai puţin severe.

„Se va acorda prioritate activităţilor în aer liber”, a precizat prim-ministrul italian. Mario Draghi nu a menţionat concret barurile şi restaurantele dispunând de mese afară, dar ele sunt implicit incluse în această categorie.

„Toate instituţiile şcolare se vor redeschide cu prezenţă fizică în zonele galbene şi portocalii (risc mediu)”, a adăugat el.

Cei doi piloni pe care se bazează redeschiderea progresivă din Italia

Sunt două elemente deosebit de importante pe care se bazează acest proiect de redeschidere progresivă: menţinerea în toate circumstanţele a gesturilor barieră (distanţarea fizică şi portul măştii) şi accelerarea campaniei de vaccinare.

„Probabilitatea să fim obligaţi să ne întoarcem înapoi este foarte mică dacă vom respecta regulile de prevenţie”, a apreciat Draghi, întrebat dacă se ia în considerare anularea acestor deschideri.

Premierul a spus şi că de acum sunt posibile călătoriile între două regiuni incluse în scenariul galben.

Decizia luată de Guvernul de la Roma reprezintă o mică accelerare, după ce, în timpul unui consiliu de miniştri anterior, la sfârşitul lunii martie, Executivul era decis să anuleze orice zonă galbenă în Italia până la 30 aprilie, indiferent de situaţia epidemiologică predominantă în diverse regiuni.

Italia este pe locul 6 în lume după numărul de decese provocate de COVID

Ministrul Sănătăţii, Roberto Speranza, a transmis şi el că Guvernul programează redeschiderea piscinelor în aer liber începând cu 15 mai, a sălilor sportive din 1 iunie, iar organizarea târgurilor şi a expoziţiilor comerciale de la 1 iulie.

Italia este prima ţară europeană afectată masiv de pandemia de coronavirus începând cu februarie 2020. Până în prezent, acolo s-au înregistrat peste 3,83 milioane de infectări (locul 8 la nivel mondial) şi peste 116.000 de decese (locul 6 la nivel mondial), potrivit datelor centralizate de worldometers.info.

Sursa foto: Dreamstime