“Republica Islamică Iran este suficient de puternică pentru a se apăra şi îşi rezervă dreptul să răspundă cu toată forţa necesară la orice atac, conform unei declaraţii făcute de reprezentantul adjunct iranian la ONU, Eshagh Al Habib”, citită de la tribuna Adunării Generale a Naţiunilor Unite joi seara.

Acest discurs, care nu era programat, a fost prezentat ca un “răspuns la alegaţiile premierului israelian” joi în faţa Adunării Generale a ONU.

În alocuţiunea sa, Benjamin Netanyahu a cerut instituirea unei “linii roşii clare” faţă de Iran pentru a împiedica dotarea sa cu arme nucleare, asigurând că Teheranul este în măsură să fabrice o bombă atomică.

Comparând Iranul nuclear cu “Al Qaida înarmată cu bomba atomică”, Netanyahu a afirmat că “viitorul lumii este în joc” şi că “timpul presează” ca problema nucleară iraniană să fie rezolvată cât mai urgent

“În faţa unei linii roşii clare, Iranul va ceda”, a asigurat Netanyahu în faţa Adunării Generale a ONU.

Primul ministru israelian a arătat de la tribuna Adunării schema unei bombe artizanale, pentru a explica că trebuie împiedicat neapărat Iranul, care, a spus el, a ajuns în prezent la 70%, să nu atingă pragul de 90% de îmbogăţire a uraniului său. Netanyahu chiar a trasat o linie roşie pe această schemă.

Subliniind că este vorba despre “supravieţuirea” ţării sale, el a estimat că este “datoria sa de a vorbi”. “Viitorul lumii este în joc… nimic nu poate pune mai mult în pericol viitorul nostru decât un Iran cu arme nucleare’, a spus el.

Făcând o paralelă între un Iran putere nucleară şi “Al Qaida înarmată cu bombe atomice”, el s-a a întrebat: “Cine ar fi în siguranţă în Orientul Mijlociu? în Europa? în America?”.

“Singura cale prin care putem evita acest lucru în mod credibil este de a împiedica Iranul să strângă suficient uraniu îmbogăţit pentru a fabrica o bombă”, a tras el concluzia.

Uraniul slab îmbogăţit poate fi folosit în centralele electrice, dar este nevoie de o îmbogăţire de cel puţin 90% pentru a-l putea face “carburantul” unei bombe, aminteşte AFP.

Printre altele, Netanyahu a denunţat ”discursurile defăimătoare” rostite de la aceeaşi tribună a Adunării Generale a ONU de către preşedintele palestinian Mahmoud Abbas, care a calificat “rasistă” politica de colonizare israeliană în teritoriile palestiniene.
Sursa: Agerpres