Ca străin în Israel, când întrebi localnicii ce să vizitezi mai întâi, ți se răspunde printr-o simplă frază: „Haifa muncește, Tel Avivul se distrează, Ierusalimul se roagă“.Prin urmare, acestea sunt punctele de reper pe care trebuie să le ai în vedere când ajungi în Țara Sfântă și în jurul cărora să-ți construiești sejurul. Anual, Israelul atrage 2,5 milioane de turiști, din care câteva procente bune sunt români, cei mai mulți veniți în pelerinaj. Pentru restul turiștilor, Israelul oferă plajă, aventură, plimbări în deșert sub îndrumarea beduinilor și, bineînțeles, istorie. 
De la Tel Aviv la Ierusalim
La prima vedere, Israelul prezintă câteva inconveniente pentru un turist obișnuit cu libertatea din vestul Europei. Prezența la aeroport se face cu trei ore înainte de decolare, controalele sunt extrem de amănunțite, iar întrebările puse de agenții de securitate pot părea, uneori, deranjante. În realitate, sentimentul de nesiguranță, asociat Israelului din cauza contextului politic, nu ar trebui să existe. Odată rezolvate aceste mici inconveniente, țara oferă aceleași avantaje ca orice altă destinație europeană.
Pentru un român, excursia în Israel începe de la Tel Aviv, deoarece este singurul oraș către care se zboară din România. Tel Aviv este un loc plin de viață – poate cel mai cosmopolit oraș din Orientul Mijlociu, lucru care spune multe despre cum sunt israelienii, ce le place și cum își trăiesc viața. Orașul vechi, portul Jaffa, cartierul artiștilor și bursa de diamante (singura la nivel mondial) sunt obiectivele pe care nu trebuie să le ratați. Unui turist venit la „maraton“, două zile îi sunt suficiente pentru a vizita tot ce este esențial. Restaurantele și puburile cochete de pe faleză merită măcar văzute, iar dacă bugetul vă permite, o cină la unul dintre ele face toți banii.
Mulți consideră Israelul o țară fără un relief impresionant, mai degrabă aridă decât plină de vegetație. Există însă suprafețe întinse, în apropierea Mării Galileii – de altfel, și cea mai mare zonă agricolă israeliană – de un verde comparabil cu orice grădină din România. Un drum pe muntele Tabor, altul pe muntele Fericirii, o plimbare prin valea Iordanului sau o incursiune prin podgoriile din zonă vă vor face să priviți Israelul cu alți ochi.
La plaja în Orientul Mijlociu
Instabilitatea politică recentă a afec­tat puternic numărul sosirilor în țări precum Tunisia și Egipt, fapt ce a avantajat Israelul, care poate atrage o parte din turiștii celor două destinații, mai ales că scufundările în Marea Roșie, plimbările cu cămilele în deșert sau „jeep-toururile“ se practică și pe meleagurile evreiești. Mai mult, Eilat, perla litoralului și cel mai sudic oraș al țării, oferă aceleași servicii turistice ca stațiunile de la Marea Mediterană. Prețurile sunt însă destul de piperate, dar compensează cu calitatea oferită. Stațiunea nu duce lipsă de oferte pentru pasionații sporturilor de apă, de la scuba diving la snorkeling,  dar nici pentru cei veniți la plajă sau relaxare. Eilatul se laudă și cu un observator subacvatic, oceanarium și piscine cu rechini. 
Ultimul, dar nu cel mai puțin important obiectiv turistic al Israelului este Ierusalimul, orașul împânzit de pelerini în căutarea lui Dumnezeu. Zona este extrem de aglomerată, plină de oameni din toate colțurile lumii, creștini și musulmani, tineri și bătrâni. Punctele-cheie ale vechii cetăți pot fi vizitate în câteva ore, însă trebuie să vă înarmați cu răbdare multă. Vizitați și Ierusalimul cel nou; cafenelele și restaurantele sunt foarte cochete, iar vinurile israeliene câștigă teren în lupta cu producătorii tradiționali.
Un tur de opt zile al Israelului pornește de la 575 de euro – la care se adaugă taxe de aeroport în valoare de alți 170 de euro – și include, printre altele, vizitarea Tel Avivului (ofertă Prestige Tours)

Eilat (foto) este una dintre cele mai frumoase stațiuni de la Marea Roșie