Prim-ministrul Israelului, Benjamin Netanyahu a susținut o conferință de presă pentru a se adresa întregii națiuni. Mai exact, acesta spus că Israelul luptă pe două fronturi, în Gaza şi în oraşele din Israel, unde violenţele ating cote de fierbere.

Totodată, el a adăugat că lupta va continua cu mare forță, atât timp cât este necesar, pentru a putea fi restabilit calmul. Premierul susține că este acordat tot sprijinul necesar polițiștilor, soldaților, dar și oamenilo de la frontieră.

„O facem și vom continua să o facem cu mare forță. Ultimul cuvânt nu a fost spus și această operațiune va continua atât timp cât este necesar pentru a restabili calmul și securitatea statului Israel. Al doilea front sunt orașele din Israel.

Repet ce am mai spus astăzi: Acordăm 100% sprijin pentru polițiști, pentru soldații de la poliția de frontieră și către celelalte forțe de ordine ca să restaurăm legea și ordinea în orașele din Israel”, a spus Benjamin Netanyahu.

Apel către cetățenii israelieni

În același timp, premierul Israelului a făcut un apel la cetățeni să nu ia legea în mâinile lor, în caz contrar, vor fi pedepsiți sever. El a transmis condoleanțe familiilor îndurerate în contextul deceselor care au avut loc în ultimele zile.

„Sprijinim poliția în folosirea totală a puterii sale, împreună cu armata israeliană și agenția de securitate israeliană. Le-am oferit putere în această situație de urgență. Toate aceste măsuri sunt importante, legitime și necesare, pentru a opri această nelegiuire în Israel.

Fac apel din nou la cetățenii israelieni, să nu ia legea în propriile lor mâini, oricine va face acest lucru va fi pedepsit sever.

Aș vrea să particip la această durere a familiilor care și-au pierdut oamenii dragi, familia lui Ido Avigal în vârstă de 5 ani și a soldatului Omer Tabib, și a altor 5 familii ale căror rude și-au pierdut din nefericire viețile.

Vom acționa cu toată forța împotriva dușmanilor din exterior și a celor care încalcă legea din interior, ca să restaurăm calmul în Israel”, a mai adăugat Benjamin Netanyahu.

De cealaltă parte, ministrul apărării al Israelului, Benny Gantz a spus că nu există o limită a operaţiunilor împotriva Gaza.

Tensiuni mari în Israel

De menționat este faptul că, armata israeliană continuă operaţiunile militare împotriva grupurilor islamiste din Fâşia Gaza, prin raiduri aeriene şi tiruri de artilerie de la sol, din zona frontierei.  Totodată, în cursul nopții de joi spre vineri, armata israeliană a bombardat intens Fâşia Gaza, iar în afară de raidurile aeriene, în zona frontierei acţionează militari la sol, însă armata israeliană a dat asigurări că nu a iniţiat o invazie.

În ceea ce privește bilanțul victimelor din ultimele zile, Ministerul Sănătăţii din Fâşia Gaza a anunţat un bilanţ de 115 morţi şi 621 de răniţi în urma bombardamentelor israeliene.

În cursul nopții de joi spre vineri, premierul Benjamin Netanyahu anunța că organizaţia islamistă Hamas, care deţine controlul asupra Fâşiei Gaza, “va plăti un preţ greu”.

De cealaltă parte, mişcarea Hamas a avertizat armata israeliană să evite incursiunile terestre, în caz contrar, numărul deceselor ar putea fi și mai mare de atât.

“Orice incursiune terestră, indiferent în ce zonă a Fâşiei Gaza, va conduce la creşterea numărului morţilor şi prizonierilor în rândurile inamicului”, a transmis organizaţia islamistă Hamas, conform postului France24.

De menționat este faptul că, doar în cursul nopţii trecute, organizaţiile fundamentaliste Hamas şi Jihadul Islamic au lansat aproximativ 200 de rachete spre Israel, dintre care circa 30 au căzut în zona frontierei. În total, în ultimele patru zile, din Fâşia Gaza au fost lansate peste 2.000 de rachete spre teritoriul israelian.