BNR îl sfătuiește pe Daniel Zamfir, promotorul mai multor legi care lovesc puternic în băncile comerciale, să citească cu atenție documentele oficiale, în loc să lecturez superficial articole de opinie.

Banca centrală face referire la textul redactorului șef al unei publicații economice, în baza căruia Zamfir a decis să îl cheme pe Mugur Isărescu la parlament pentru a explica de ce abia acum recunoaște că băncile comerciale au ținut România în stare de subdezvoltare.

Totuși, în Raportul asupra stabilității financiare emis de BNR și invocat de editorialistul de care a plecat inițiativa lui Zamfir nu se precizează nicăieri că băncile comerciale ar fi făcut acest lucru.

Raportul se limitează să arate că, în anumite perioade nivelul creditelor acordate de bănci, mai ales companiilor, a fost unul scpăzut, băncile contribuind astfel la menținerea unui nivel de intermediere financiară redus.

Iată ce îi transmite BNR senatorului Daniel Zamfir, cunoscut, printre altele, ca principal promotor al unor legi ca cea care definește darea în plată sau cea prin care se intenționează plafonarea dobânzilor:

 

“ Dl. senator Daniel Zamfir a facut recent cateva comentarii legate de activitatea BNR raportandu-se la un articol de opinie din Ziarul Financiar, aparut vineri, 14 decembrie 2018. Articolul respectiv este un articol de opinie, iar titlul acestuia, invocat de dl senator Daniel Zamfir in declaratiile sale publice, nu reflecta punctul de vedere al BNR, ci doar concluziile jurnalistului autor (BNR afirma ca, prin strategiile lor, marile banci mentin deliberat Romania in stare de subdezvoltare financiara). BNR nu sustine afirmatiile respective. Consideram ca, dat fiind importanta subiectului, o abordare responsabila presupune obligatoriu o raportare directa la documentele oficiale – Raportul de stabilitate financiara, editia decembrie 2018, de la care a pornit intreaga dezbatere (https://bnr.ro/files/d/Pubs_ro/RSF/RSF2018_2.pdf), mai ales Tema speciala: Eficienta operationala a sectorului bancar si nivelul intermedierii (pag. 101 din Raport), si nu doar o lectura superficiala a unui articol de opinie. Altfel, dl senator risca din nou sa prezinte concluzii pripite sau complet gresite. Raportul este public si a fost trimis inclusiv comisiilor de specialitate din Parlament. De altfel, Raportul a fost prezentat in conferinta de presa luni, 10 decembrie 2018, de conducerea executiva a BNR. Cu aceasta ocazie, guvernatorul BNR, dl. Mugur Isarescu a sustinut un discurs (https://bnr.ro/Lansarea-Raportului-asupra-stabilitații-financiare-nr.2-din-2018-18894.aspx). iar viceguvernatorul BNR, dl Liviu Voinea, a susținut o prezentare detaliata a raportului (https://bnr.ro/files/d/Noutati/Prezentari%20si%20interviuri/2018/R20181210LV.pdf). Toate aceste documente reflecta pozitia BNR in raport cu chestiunile evocate.”