Guvernul irlandez cere o reducere a datoriilor, ca o recompensă pentru menţinerea integrităţii sistemului financiar al UE după criza Lehman, deşi nu există nicio legătură explicită între cele două probleme, scrie Daily Telegraph.

"Am dus la îndeplinire o sarcină dificilă pentru protejarea sistemului bancar european de contagiune. Prin acţiunile pe care am fost nevoiţi să le întreprindem, ţara noastră a suportat în mod disproporţionat costurile protejării sistemului bancar european. Acum, căutam modalităţi pentru a ne reduce datoria şi am vrea să-i vedem pe colegii noştri europeni că răspund la această provocare într-un mod pozitiv.  Ori de câte ori există un debitor nechibzuit, există, de asemenea, un creditor nesăbuit", a declarat ministrul irlandez de finanţe Michael Noonan, făcând aluzie la bâncile germane, franceze, britanice şi olandeze.

Noonan a sugerat că autorităţile europene ar trebui să preia o parte din costurile de care Irlanda are nevoie pentru a-şi salva băncile, ce se ridică la 63 de miliarde de euro, pe motiv că politica de creditare nesăbuită adoptată de băncile internaţionale către sectorul bancar irlandez a contribuit la colapsul acestora.

Ministrul a avertizat asupra faptului că enormul cost al salvării băncilor irlandeze suportat de contribuabili duce la creşterea datoriei naţionale şi prezintă un risc pentru redresarea economică a ţării.

De altfel, Guvernul de la Dublin a transmis deja un set de propuneri autorităţilor europene, care i-ar permite Irlandei să reducă povara datoriei, însă acestea nu au devenit, încă, subiect de negocieri, a declarat Noonan.

Una dintre aceste propuneri ar presupune ca Irlanda să se împrumute de la Facilitatea Europeană de Stabilitate Financiară la dobânzi mai mici, pentru a plăti 31 de miliarde de euro în poliţe emise pentru recapitalizarea Anglo Irish Bank şi Irish Nationwide Building Society. Guvernul încearcă să scadă costul fondului necesar pentru salvarea băncilor cu 15-20 de miliarde de euro.

Noonan a declarat că Irlanda va continua să menţină austeritatea. "Trebuie să acceptăm realitatea. Nu există nicio soluţie care să nu implice sacrificii. Vom reduce cheltuielile drastic, dar cu o unitate socială. Nu vrem în Irlanda situaţia pe care o vedem în Grecia, cu proteste în stradă", a mai spus ministrul de finanţe.