„În urmă cu 75 de ani, Statele Unite au acceptat infamia de a deveni primul şi SINGURUL stat care a folosit arma nucleară. Împotriva unor nevinovaţi.

Azi, armele nucleare americane şi israeliene ne ameninţă regiunea.

A venit timpul să punem capăt coşmarului nuclear și doctrinei nebune de distrugere reciprocă asigurată”, a scris pe Twitter Mohammad Javad Zarif.

Relaţiile dintre Teheran şi Washington s-au deteriorat de când preşedintele american Donald Trump a retras SUA în 2018 din pactul dintre Iran şi cele şase mari puteri mondiale în virtutea căruia Teheranul a acceptat să-şi limiteze programul său nuclear în schimbul ridicării treptate a sancţiunilor internaţionale. SUA au reimpus după aceea sancţiuni care au redus brusc exporturile de petrol ale Teheranului.

Au avut loc comemorări azi la Hiroshima

Japonia a comemorat joi primul atac nuclear din istorie, care a avut loc în urmă cu 75 de ani la 6 august 1945 la Hiroshima. La principala ceremonie de comemorare au participat supravieţuitori ai bombei atomice, descendenţi ai victimelor, prim-ministrul japonez Shinzo Abe şi câţiva reprezentanţi oficiali străini.

O rugăciune tăcută a avut loc la ora locală 8:15 (miercuri 23:15 GMT), marcând momentul exact când bomba atomică a explodat pe cerul Hiroshimei în urmă cu 75 de ani.

„Nu trebuie să permitem niciodată repetarea acestui trecut dureros”, a declarat într-un discurs primarul oraşului, Kazumi Matsui.

„Mă angajez să fac tot posibilul pentru a asigura o lume fără arme nucleare şi o pace durabilă”, a promis la rândul său Abe, care a fost adesea criticat pentru intenţia sa de a revizui constituţia pacifistă a Japoniei.