Televiziunea este una dintre marile invenţii ale secolului trecut care au schimbat lumea şi care, de-a lungul anilor, a devenit o parte importantă din viaţa oamenilor, ca prima sursă de ştiri şi de divertisment. Astăzi, în ciuda schimbărilor legate de popularitatea internetului şi a instrumentelor de social networking, televiziunea nu a devenit mai puţin importantă, ci s-au modificat doar modurile prin care noi avem acces la ea. Datorită noilor tehnologii de imagine, abundenţei şi varietăţii de conţinut, dar şi datorită exploziei instrumentelor de social media, experienţa TV la care avem acces astăzi este mai bogată ca niciodată.

Serviciul IPTV oferă utilizatorilor posibilitatea de a selecta, înregistra şi viziona programele favorite oricând doresc. IPTV sau televiziune IP presupune transmiterea semnalului TV cu o înaltă calitate a imaginii şi sunetului, via protocoalele IP de internet, direct pe ecranul televizorului. IPTV nu trebuie confundat cu televizunea online. Serviciul IPTV este livrat clienţilor pe o conexiune de bandă largă şi un Set Top Box (STB), iar serviciile furnizate sunt accesate direct pe ecranul televizorului, şi nu al unui monitor conectat la un computer.

La nivel mondial există 50 de milioane de abonaţi la serviciile IPTV, iar 45% dintre aceştia sunt în Europa. Bătrânul continent a fost întotdeauna pe primul loc la servicii IPTV, însă până în 2015 Europa va ceda prima poziţie continentului asiatic. Dintre cei 135 de milioane de abonaţi la serviciile IPTV, cât se estimează că vor fi peste trei ani, 51% vor fi din regiunea Asia/Pacific, în timp ce 29% vor fi din Europa. În prezent, la nivel  mondi­al, cei mai mulţi abonaţi la ser­vicii IPTV sunt în Franţa (peste zece mi­lioane utiliza­tori), care este urmată de China, SUA, Coreea de Sud şi Japonia. Următoarele cinci poziţii în top sunt ocupate de ţări din Europa: Germania, Belgia, Spania, Italia şi Suedia. Printre operatorii din Europa care oferă servicii IPTV se numără France Telecom, SFR, Telefonica, DeutscheTelecom, TeliaSonera, British Telecom şi Romtelecom.

IPTV, în pachete de servicii care încep de la 59 lei

În ţara noastră există mai multe companii care oferă servicii IPTV, însă  operatorul care are cea mai mare acoperire este Romtelecom. Compania a lansat serviciul televiziune prin internet (IPTV) Dolce Interactiv la sfârşitul anului 2009 în zece oraşe din ţară. În prezent, Romtelecom oferă acest serviciu în 21 de judeţe, fiind disponibile trei pachete: iMaxim, iExtra şi iVariat. Cel mai ieftin pachet iVariat costă 59 de lei şi  adună la un loc servicii de televiziune digitală pentru 61 canale, internet broadband (Clicknet Power – 100 Mbps) şi telefonie (Voce Zero). Pentru a accesa toate funcţionalităţile serviciului este nevoie de un receptor. Pentru un receptor HD se plăteşte o chirie lunară de 2,48 euro, iar pentru unul HD Interactiv, 4,59 euro.

De ce să optezi pentru IPTV

Televizunea prin tehnologie IPTV oferă utilizatorilor posibilitatea să interacţioneze mai mult cu televizorul, așa încât să aibă mai mult control asupra programelor TV. Astfel, un utilizator de servicii IPTV poate pune pauză la un meci în direct, poate înregistra emisiunea TV favorită din mijlocul zilei, pentru a o vedea ulterior seara şi poate proteja copiii de programele care nu sunt potrivite pentru vârsta lor.

Prin opţiunea „Opreşte şi Revino“ se poate opri şi relua conţinutul TV din punctul în care a fost oprit. În plus, se poate opri şi derula înainte sau înapoi conţinutul TV înregistrat. O altă opţiune permite crearea de profiluri pentru fiecare membru al familiei prin activarea/dezactivarea şi setarea codurilor PIN pentru fiecare utilizator nou-creat. În felul acesta, copiii nu vor avea acces la conţinutul pe care nu ar trebui să-l vadă.