Întreg globul așteaptă momentul în care pandemia de coronavirus se va sfârși, însă acest lucru nu se va întâmpla prea curând. Potrivit unei analize realizate de Bloomberg, ar putea dura aproximativ 7 ani ca statele lumii să vaccineze 75% din populație.

Mai exact, oamenii de știință estimează că este nevoie de o imunizare cuprinsă între 70% și 85% a populației pentru ca lucrurile să revină la normal. Situați diferă de la o țară la alta. Astfel, unele țări fac progrese mult mai rapide decât altele, însă la nivel mondial până acum au fost administrat vaccinul doar la aproximativ 120 de milioane de persoane.

Un exemplu este Israelul, țaraă în care pandemia de coronavirus s-ar putea sfârși mai repede. Aceasta este singura putere de pe glob cu cea mai mare rată de vaccinare din lume și se îndreaptă spre o acoperire de 75% în doar două luni.

De cealaltă parte, Statele Unite au anunțat că vor imuniza 75% din populație la finalul anului 2021, dacă mențin rata actuală de 1,3 milioane de doze administrate zilnic.

Totuși, există o discrepanță. În timp ce țările occidentale bogate vaccinează la o rată mai mare, țările sărace încă așteaptă acces la vaccin.

Când se va sfârși pandemia

Totodată, analiza Bloomberg precizează însă că termenul de 7 ani până la care ar putea fi atinsă rata de vaccinare la nivel mondial, va scădea odată cu creșterea numărului de doze produse și cu apariția mai multor vaccinuri pe piață.

Un exemplu este Canada, care are nevoie de aproape 10 ani pentru a-și imuniza populația la rata actuală, în timp ce China, 7 ani pentru a vaccina 75% din populația sa de 1,4 miliarde.

Dea semenea, nu toate lucrurile sunt sigure, așa că calculele pot fi afectate de întreruperi temporare în lanțul de aprovizionare, situație întâlnită în ultimele luni, în special în Europa, care s-a confruntat cu întârzieri în livrarea vaccinurilor.

Ritmul este probabil să se accelereze pe măsură ce vor fi disponibile mai multe vaccinuri. Unele dintre cele mai mari centre de producere a vaccinurilor din lume, din India și Mexic, abia și-au deschis liniile de producție. Până acum, peste 8,5 miliarde de doze de vaccin au fost contractate de țări prin intermediul a peste 100 de acorduri.

Însă, doar o treime din țări și-au început campaniile de vaccinare.

Când va fi România în siguranță

Spre deosebire de alte țări de pe glob, potrivit datelor analizate de Bloomberg, România ar atinge ținta de 75% din populație imunizată peste 2.6 ani.

Totuși, rămân câteva pericole. Vaccinările protejează împotriva Covid-19, însă dacă doar câteva persoane dintr-o comunitate se vaccinează, virusul poate continua să se răspândească necontrolat.

Astfel, pe măsură ce mai multe persoane primesc vaccinul se realizează treptat imunitatea de turmă. În comunitatea științifică, există definiții contradictorii pentru momentul în care se realizează, însă acesta ar putea fi între 60% și 90%.