Ramona Ioana Bruynseels, candidatul umanist la alegerile prezidenţiale, a trimis o scrisoare deschisă către Klaus Iohannis, Viorica Dăncilă şi Autoritatea Electorală Permanentă. În scrisoare, ea îi critică pe cei doi lideri ai statului român, care îşi pasează de la unul la altul problema votului în străinătate, ignorând faptul că sunt amândoi responsabili, în egală măsură. Cât despre AEP, nici măcar o demisie la vârful instituţiei nu poate şterge ruşinea întârzierii cu care a decis să propună prelungirea termenului pentru înscrierea românilor din străinătate în Registrul electoral.

„Scrisoare deschisă către Președintele României, Guvernul României și Autoritatea Electorală Permanentă

Mai sunt două luni până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar dumneavoastră, Domnule Președinte, și dumneavoastră, Doamna Dancilă, tratați cu o stupefiantă superficialitate problema votului românilor din străinătate! Pasați între Guvern și Președinție o problemă pentru care sunteți, în egală măsură, responsabili!

Domnule Președinte, i-ați instruit pe ambasadorii români, reuniți recent la București, cum să promoveze votul în diaspora? Nu cred, pentru că în spațiul public nu a ajuns nimic. Iar dacă totuși, v-ați amintit vag și de cei care în 2014 v-au asigurat mandatul, ce ați făcut concret pentru a vă asigura că lucrurile se schimbă repede în bine? Ați fixat termene limită? Ați solicitat informări zilnice? Mi-e teamă că nu.

Doamnă Premier, ați aflat abia de câteva zile că Guvernul organizează alegerile? Că de luni de zile românii din diaspora nu sunt informați eficient despre procedura de vot? Ați știut, cu siguranță, care este situația reală. Nu ați aflat-o din presă, dar ați fost mai preocupată de supraviețuirea la guvernare decât de votul românilor din diaspora. Cât despre Autoritatea Electorală Permanentă, rușinea întârzierii cu care a decis să propună prelungirea termenului pentru înscrierea românilor din străinătate în Registrul electoral, nu ar mai fi ștearsă nici măcar cu o demisie la vârf!

În concluzie, este evident că Președinția, Guvernul României și Autoritatea Electorală Permanentă au mimat preocuparea pentru dreptul românilor din străinătate de a vota. Iar acest dezinteres contrastează flagrant cu grija arătată față de diaspora românească cu ocazia fiecărei runde de alegeri. Oare s-a ajuns la concluzia că diaspora nu votează „cum trebuie” și atunci de ce să-și mai bată capul cu ea?

Sper, totuși, că nu se va mai întâmpla niciodată să se înființeze secții de vot doar acolo unde electoratul este favorabil celor care le înființează! În consecință, în al doisprezecelea ceas, vă solicit ferm domnule Președinte, doamnă Prim Ministru, să treceți peste orice jocuri politice, să prelungiți termenele (aveți soluții!) și să îi lăsați pe români să voteze! Românii din străinătate, ca și cei din țară, trebuie respectați și trebuie să poată vota în condiții civilizate.

#StopAbuzurilor!”