Președintele României, Klaus Iohannis, s-a întâlnit miercuri cu ministrul spaniol al Afacerilor Externe, Uniunii Europene şi Cooperării, Arancha Gonzalez Laya. Ministrul a efectuat o vizită oficială la Bucureşti. Cei doi oficiali au subliniat nivelul excelent al relaţiei bilaterale, marcat, în 2021, de aniversarea a 140 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre România şi Regatul Spaniei.

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, şeful statului a exprimat dorinţa consolidării şi diversificării pe mai departe a acestei colaborări, în baza Parteneriatului strategic care fundamentează relaţia bilaterală. Iohannis a arătat că organizarea, în acest an, a primei reuniuni guvernamentale comune va constitui o oportunitate pentru identificarea de noi domenii de cooperare consolidată între România şi Regatul Spaniei.

Preşedintele a subliniat, cu precădere, necesitatea intensificării cooperării în sfera economică, în special prin creşterea prezenţei investiţionale spaniole în România, într-o măsură care să reflecte nivelul ridicat al dialogului politic şi legăturile puternice dintre cele două ţări, precizează comunicatul.

Iohannis a vorbit despre românii stabiliți în Spania

Șeful statului a reiterat importanţa numeroasei comunităţi de români stabiliţi în Spania, care a contribuit în mod substanţial la consolidarea legăturilor dintre cele două ţări, salutând, totodată, modul în care autorităţile spaniole au facilitat integrarea diasporei române. La rândul său, Arancha Gonzalez Laya a evidenţiat contribuţia importantă a comunităţii de români la dezvoltarea economiei şi societăţii spaniole.

În cadrul întâlnirii au fost abordate şi o serie de subiecte privind agenda europeană şi cea internaţională, fiind reconfirmate viziunile comune strategice ale României şi Regatului Spaniei asupra unor teme majore de interes comun, precizează Preşedinţia.

În plan european, cei doi interlocutori au subliniat că implementarea Cadrului Financiar Multianual 2021 – 2027 şi a Planului European de Redresare este esenţială pentru reînscrierea pe o traiectorie de creştere economică solidă şi operaţionalizarea dublei tranziţii, digitală şi climatică. În context, Klaus Iohannis a evidenţiat că acest pachet financiar reprezintă doar o parte a efortului pe care statele membre trebuie să îl facă pentru a construi o Uniune Europeană adaptată secolului XXI, o Uniune rezilientă, verde, digitalizată şi care să conteze tot mai mult ca actor pe plan global.

Din perspectiva a două state aflate la două extremităţi ale continentului, preşedintele României şi ministrul spaniol al Afacerilor Externe au subliniat faptul că securitatea şi prosperitatea UE sunt legate în mod indisolubil de cea a statelor din vecinătate, atât cea estică, cât şi cea sudică.

În planul securităţii, Iohannis a salutat contribuţia Spaniei la întărirea prezenţei NATO pe Flancul Estic al Alianţei.
De asemenea, președintele a subliniat că ţara noastră va continua să acţioneze ca un susţinător puternic al parteneriatului dintre Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii, care este de o importanţă vitală pentru securitatea şi prosperitatea continentului european.

Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin