El a subliniat că pentru România obiectivul principal este consolidarea posturii defensive a NATO. 

"Pentru noi înseamnă lucruri foarte concrete. Noi am oferit un centru de comandă foarte important pentru a îmbunătăţi coordonarea activităţii NATO în zona noastră (…) şi pentru noi este evident foarte importantă atenţia pe care vrem să o dăm zonei Mării Negre. (…) Noi credem că vom obţine nu doar o atenţie sporită pentru Marea Neagră, ci şi o prezenţă sporită a NATO pe regiunea Mării Negre, ceea ce pentru noi este foarte important, iar brigada multinaţională va fi mult mai importantă, fiindcă ea va deveni o brigadă cu prezenţă permanentă, deci o brigadă care va constitui un pol important pentru securitatea din zona noastră, din întreaga regiune", a declarat Iohannis, la Summitul NATO de la Bruxelles. 

Şeful statului a reiterat necesitatea împărţirii echitabile a sarcinilor în NATO. 

"Este necesară. Nu putem să acceptăm că unii contribuie şi alţii beneficiază şi pot să vă spun că România încă de acum câţiva ani de când am preluat mandatul a avut poziţia pe care am reafirmat-o de fiecare dată. România nu mai este de mult un simplu receptor de securitate, România a înţeles că în NATO beneficiezi de protecţia NATO, dar noi vrem să fim un furnizor de securitate pentru întreaga regiune. Ori furnizor de securitate înseamnă evident să ai forţele armate într-o formă foarte bună, foarte bine pregătiţi şi foarte bine dotaţi", a spus Iohannis, potrivit Agerpres. 

El a amintit că încă de anul trecut România a început să aloce 2% din PIB pentru Armată. 

"Noi luăm treburile acestea foarte în serios, şi dotarea şi oferirea de securitatea, de aceea suntem prezenţi cu foarte mulţi oameni în Afganistan, suntem prezenţi în Irak, suntem prezenţi în Kosovo ş.a.m.d. Noi înţelegem din capul locului rolul nostru şi ca furnizori de securitate", a adăugat Iohannis. 

Summitul NATO se desfăşoară miercuri şi joi la Bruxelles. 

Miercuri, şeful statului va vizita alături de ceilalţi şefi de state şi de guvern expoziţia de fotografii şi obiecte despre istoria Alianţei, va participa la ceremonia de deschidere a Summitului, la reuniunea Consiliului Nord-Atlantic şi la ceremonia de "bun venit" organizată de Belgia. 

Joi, se vor desfăşura reuniunea Consiliului Nord-Atlantic la nivel de şefi de stat şi de guvern, cu Georgia şi Ucraina, şi reuniunea Consiliului Nord-Atlantic la nivel de şefi de stat şi de guvern cu parteneri operaţionali "Resolute Support" şi posibili parteneri operaţionali. 

Potrivit agendei, la finalul Summitului, preşedintele Iohannis va susţine o declaraţie de presă.