„Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a decis:

1. A admis cererea formulată de prim-ministrul României şi a constatat existenţa conflictului juridic de natură constituţională între Preşedintele României, pe de o parte, şi Guvern, reprezentat de prim-ministru, pe de altă parte, generat de refuzul Preşedintelui României de a emite decretele de revocare din funcţie a doi miniştri şi/sau de a emite decretele de constatare a vacantării funcţiilor de ministru ca urmare a demisiilor celor doi miniştri;

2. Preşedintele României urmează să emită de îndată decretele de constatare a vacantării celor două funcţii de ministru;

3. Preşedintele României urmează să răspundă, de îndată, în scris şi motivat, propunerilor înaintate de prim-ministrul României cu privire la numirile în funcţia de ministru

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică, potrivit art.36 din Legea nr.47/1992, prim-ministrului şi Preşedintelui României”, informează CCR, într-un comunicat de presă.

CCR a admis, miercuri, sesizarea Guvernului cu privire la existenţa unui conflict juridic între Guvern şi preşedintele Klaus Iohannis, referitor la amânarea numirii miniştrilor Dezvoltării şi Transporturilor.

Astfel, conform deciziei Curţii, Klaus Iohannis trebuie să semneze decretele de revocare ale miniştrilor demisionari ai Transporturilor şi Dezvotării, Lucian Şova şi Paul Stănescu. Totodată, şeful statului trebuie să răspundă, în scris, motivat, în legătură cu propunerile făcute de premierul Viorica Dăncilă, respectiv Olguţa Vasilescu la Ministerul Dezvoltării şi Mircea Drăghici la Ministerul Transporturilor.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, la Palatul Cotroceni, în legătură cu numirile de la cele două ministere că va aştepta decizia CCR.

„În funcţia de decizia CCR, voi lua o decizie după ce cunoaştem decizia. Nu pot să iau o decizie înainte de a lua CCR o poziţie în această chestiune”, a afirmat Iohannis.

SURSA: Mediafax.ro