Liderul rus a anulat sau a amânat cinci vizite oficiale în străinătate în mai puţin de o lună, inclusiv în Turcia şi Pakistan, şi lucrează în principal la reşedinţa sa Novo-Ogariovo din afara Moscovei.
Kremlinul a făcut o singură declaraţie că Vladimir Putin (60 de ani) s-a accidentat în timpul unui antrenament de judo la începutul lunii septembrie. Mai mulţi oficiali, între care şi premierul Dmitri Medvedev au negat în mod repetat că preşedintele rus s-ar afla sub tratament.
”Lipsa unor informaţii mai detaliate cu privire la anularea sau amânarea vizitelor lui Putin în străinătate face climatul investiţional şi mai nesigur în contextul în care se înregistrează un nivel record al ieşirilor de capital din Rusia”, subliniază agenţia menţionată de presă.
Investitorii străini, care se confruntă şi cu un grad înalt al corupţiei în Rusia, susţin că starea de sănătate a lui Putin, care a preluat în luna mai cel de-al treilea mandat prezidenţial, este foarte importantă, întrucât el este perceput ca garant al stabilităţii în Rusia.
”Incertitudinea legată de starea de sănătate a lui Putin nu este bună pentru investitori”, susţine Serghei Dergaciov, finanţist implicat în gestionarea activelor de 8,5 miliarde de dolari ale Union Investment Privatfonds în Rusia şi pieţele emergente de la Frankfurt.
Putin, care în 2018 ar putea fi reales preşedinte pentru încă un mandat de şase ani, ar trebui să aibă un plan clar privind transferul de putere la Kremlin, consideră, la rândul său, Tim McCarthy, care supraveghează activele Valartis Asset Management, în valoare de 1 miliard de dolari în Rusia şi alte pieţe emergente de la Geneva. ”Ei (n.r. – ruşii) ar trebui să aibă un plan de rezervă pentru cazul în care vor decide că nr.1 este în pericol”, mai spune el. (Sursa: Agerpres)