„Pentru România, în comparaţie cu celelalte ţări din Europa Centrală, prognoza pentru creşterea PIB –ului în perioada 2012 – 2014 indică procente cuprinse între 3,9% pentru 2012 şi 4,7% pentru 2014, deci chiar mai mare decât prognoza pentru Polonia. În prezent, însă, randamentele investiţionale pentru proprietăţile de cea mai bună calitate sunt cu 150 – 200 de puncte procentuale de baza mai mari decât cele ale proprietăţilor din Europa Centrală. În România valorile sunt între 8% şi 9% pentru proprietăţi de top în oraşele importante“, a declarat Costel Florea, partener şi director al departamentului de investiţii în cadrul Cushman & Wakefield.

Conform Cushman & Wakefield, investitorii caută o expunere cât mai mare în Europa Centrală, în primul rând fiind vizate Polonia şi Cehia, fapt care conduce la o creştere a performanţei acestor ţări, depăşind multe din ţările Europei de Vest în ceea ce priveşte procentul de creştere al  PIB-ului în următorii trei ani.

„Acele proprietăţi «best of class» care au fost livrate recent în piaţa din Europa Centrală au fost licitate în mod agresiv de către fondurile instituţionale, proprietăţi cu valori de portofoliu variind între 50 mil. euro şi 200 mil. euro. În cazul prioprietăţilor mari de retail există un număr de specialişti în investiţii şi în consultanţă financiară pregătiţi să îşi unească forţele pentru a achiziţiona şi a gestiona astfel de proprietăţi”, comentează Charles Taylor, partener al Cushman & Wakefield.

Având în vedere că randamentele investiţionale (yield-urile) pentru dezvoltări de retail de cea mai bună calitate sunt de 5,5% în Londra şi între 5% şi 5,5% în Franţa şi Germania, Europa Centrală continuă să ofere reduceri atractive cu yield-uri de 6,5% în Polonia sau cuprinse între 6%  şi 6,25% în Cehia.